Heb je restjes chocolade over? Het gebeurt mij niet vaak hoor! Dus koop ik soms ook chocolade om lekkere chocoladeschotsen van te maken. Het is hartstikke simpel, lekker en je kunt er aan toevoegen wat je maar wilt! Van koekjes tot gevriesdroogd fruit en van karamel tot pretzels. Net wat je in huis hebt. De chocoladeschotsen zijn heel leuk om met Valentijnsdag te maken en je liefde mee te verrassen.

Chocoladeschotsen

Chocoladeschotsen zijn eigenlijk heel eenvoudig. Je maakt van restjes chocolade of chocoladedruppels, gesmolten chocolade. Dit stort je op bakpapier. Je voegt toppings toe, in dit geval gevriesdroogd fruit, karamel blokjes, sprinkels, amandelschaafsel en mini marshmallows. Dan laat je de chocolade goed uitharden en vervolgens breek je het in grote grove stukken. En dat zijn chocolade schotsen. Zoals je leest, is het dus echt hartstikke makkelijk om te maken en het laten uitharden kost het meeste tijd… en geduld.

Au bain marie

De chocolade die je voor de chocoladeschotsen gebruikt, smelt je au bain marie. Au bain marie houdt in dat je een pannetje op je fornuis zet en daarin wat water aan de kook brengt. Op dat pannetje zet je een hittebestendige kom en je zorgt ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Zo wordt de kom warm, waardoor de chocolade in de kom smelt. In dit recept doe je dat twee keer, één keer voor de ruby chocolade en één keer voor de witte chocolade. Het au bain marie smelten van chocolade kost je ongeveer. 5 minuutjes per soort.

Ruby chocolade

Ruby chocolade wordt ook wel roze chocolade genoemd, uiteraard vanwege de kleur. Het is een chocolade met een bessensmaak. De kleur en de smaak van de chocolade ontstaat door de gebruikte cacaobonen en niet door kleur- of smaakstoffen.  Naast witte, pure en melkchocolade is roze chocolade, de vierde soort. Al wordt daarover ook wel gezegd dat het alleen een marketingterm is.

in 2017 werd roze chocolade voor het eerst geïntroduceerd, door de firma Callebout. Er is veel productontwikkeling aan voorafgegaan. Die ontwikkeling vond plaats in Frankrijk en in Oost Vlaanderen. In 2018 werd het eerste product met roze chocolade op de markt gebracht in Azië, dat was een roze variant op een bekende chocoladereep. Sinds 2018 is het overigens ook in Nederland verkrijgbaar en wordt de populariteit steeds groter. Ruby chocolade is ook makkelijk te verkrijgen. Mocht je het in de supermarkt niet kunnen vinden, dan kun je het ook heel makkelijk online bestellen.

Toppings

Voor deze chocolade Schotsen voor Valentijnsdag heb ik gebruik gemaakt van Valentijn sprinkels, mini marge, mallotige. Dus. Caramel blokjes. Gevriesdroogd fruit. En amandelschilfers, maar in principe kun je alle toppings gebruiken die je zou willen. Of die je in huis hebt? Maak het jezelf dus niet te moeilijk gaan. Je hoeft niet per se naar de winkel te gaan om. Wees speciaal dingen hiervoor in huis te halen. Je hebt vast iets In de keukenkastje staan of in je voorraadkast wat je hiervoor kunt gebruiken. Mocht je er wel speciaal voor naar de winkel willen gaan, dan kan ik je verklappen dat de combinatie op deze deze chocolade schotsen. Echt ontzettend lekker is.

Bewaren 

Als je de chocoladeschotsen gemaakt hebt en je hebt ze laten uitharden en in stukken gebroken, dan kun je ze enkele weken bewaren. Dat hangt een beetje af van de toppings die je hebt gebruikt. Ik heb het met deze chocoladeschotsen en de toppings, die in het recept beschreven staan, geprobeerd. Deze schotsen blijven maximaal twee tot drie weken goed. Langer kan eventueel ook nog, maar het is de vraag of je er überhaupt twee tot drie weken of langer vanaf kunt blijven, hahaha. Bewaar ze goed en droog afgesloten, dan gebeurt er niks geks mee. Wil je nog iets anders lekkers maken voor Valentijnsdag? Kijk dan ook eens naar deze glas-in-loodkoekjes of deze Valentijnstaart!

Chocoladeschotsen voor Valentijnsdag

Kooktijd 10 minuten Rusttijd 120 minuten Totale tijd 2 uren 10 minuten
Chocoladeschotsen van roze en witte chocolade met mini marshmallows, gevriesdroogd fruit, karamelblokjes, geschaafde amandelen en sprinkels.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 10

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Smelt de pure en witte chocolade apart van elkaar au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje kokend water.

  2. Bekleed een bakplaat, schaal of bord met bakpapier. Verdeel de ruby chocolade over het bakpapier. Schep daarna met een lepel wat slierten witte chocolade over de ruby chocolade. ‘Swirl’ de witte chocolade met een satéprikker door de ruby chocolade zodat er een mooi patroon ontstaat.

  3. Maak af met sprinkels, gevriesdroogd fruit, karamelblokjes of wat je dan ook in huis hebt. Laat de chocolade uitharden en breek de chocolade in stukken.

Keywords: Roze chocolade, witte chocolade, snoepgoed, noten, gevriesdroogd fruit

Share it on your social network

Ga naar de inhoud