Ik ben geen vegetariër maar ik eet wel graag vegetarische maaltijden. Er staat regelmatig een schaal vegetarische enchiladas of een vegetarische rijstsalade op tafel. De vegan chili sin carne is ook één van onze favorieten. Deze vegetarische chili zit vol groenten en kruiden en zelfs fruit ontbreekt niet. Een lekker verrassende maaltijd.

Chili sin carne

Chili sin carne is de vegetarische variant van chili con carne. Het betekent letterlijk chili zonder vlees. In deze vegetarische chili zit 800 gram groenten verstopt, lekker veel dus! Het is een vrij eenvoudig recept om te maken. Je hoeft er weinig groenten voor te snijden en het is in een half uurtje klaar. Lekker makkelijk als je niet veel tijd hebt en toch een gezonde maaltijd op tafel wil zetten. Chili sin carne is een echte texmex maaltijd. Mocht je dus extra uit willen pakken met dit gerecht dan kan dat. Maak er een frisse guacamole bij, serveer het met tortilla chips of een vers gebakken stokbrood. Je kunt de chili ook gebruiken voor chili cheese fries.

Texmex

Chili con carne komt uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Chili sin carne uit Amerika. Mexicanen schijnen de niet-vegetarische versie een ‘onsmakelijk gerecht dat in de Verenigde Staten wordt verkocht als Mexicaans eten’ vinden. Dat is duidelijke taal. Ze distantiëren zich dan ook van het gerecht. Texanen claimen juist dat het hun gerecht is en dat échte chili uit Texas komt. Maar dan wel zonder bonen. Een vegetarische chili is een variatie hierop. Het vlees is er simpelweg uitgehaald. Oorspronkelijk wordt het aangevuld met bonen, tofu of aardappel.

Bewaren

Heb je deze chili sin carne gemaakt en wil je het bewaren? Dat kan! Vers is het overigens wel het lekkerst. Bewaar de chili in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast of de vriezer. In de koelkast blijft het ongeveer twee dagen houdbaar. In de vriezer kun je het tot drie maanden bewaren.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

 1. Pers de knoflook, snijd de lente-ui in ringen en driekwart van de mango in blokjes. Snijd de andere kwart van de mango in kleinere blokjes.

 2. Neem een droge koekenpan en strooi hier wat kaneel en Mexicaanse kruiden in. Bak dit heel kort, tot de geuren goed vrij komen maar zorg ervoor dat ze niet verbranden.

 3. Giet een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak hier de knoflook en lente-uitjes in.

 4. Voeg de bruine bonen, maïs en de grootste blokjes mango toe. Roer het goed door elkaar, voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en roer alles nogmaals goed door elkaar.

 5. Laat dit even met rust tot het mengsel ongeveer vijf minuten kookt. In de tussentijd meng je de kleine mangoblokjes met een eetlepel curry en ongeveer vijf gram fijngesneden peterselie.

 6. Als de chili goed kookt voeg je 100 gram crème fraîche toe, meng dit er goed door heen en laat het mengsel weer even goed warm worden. Verwarm de volkoren wraps in de magnetron volgens de aanwijzingen op de verpakking.

 7. Schep de chili in een schaaltje of op een bord, schep er en klein beetje van de kleine mangoblokjes en een klein beetje crème fraîche op. Strooi er ten slotte nog wat fijngesneden peterselie over heen. Je kunt de wrap er los bij eten!

  Eet smakelijk!

  Tip: Je kunt de vegetarische chili ook als wrap eten als je dit makkelijker vindt. 

Keywords: Bonen, Maïs, Tomaten, Ui, Knoflook, Fruit

Share it on your social network

Ga naar de inhoud