Soepen, ik ben er dol op! Als lunch of avondmaaltijd, om warm te worden in de winter en als makkelijke, snelle maaltijd in de zomer. Het hele jaar door kan ik het eten. Mijn allergrootste favoriet is champignonsoep. De liefde begon met de soep uit blik of zak, maar inmiddels maak ik het vooral zelf. Dat is nóg lekkerder!

Het eetpatroon van mijn zeventienjarige zelf

Toen ik zeventien was, volgde ik een MBO opleiding Toerisme. Ik moest stage lopen en belandde bij het sport- en recreatieteam van een vakantiepark in Zuid-Limburg. Omdat ik vanuit Zuid-Limburg niet heen en weer kon reizen naar huis in de Betuwe, verbleef ik daar in een huis met de andere stagiaires. Een half jaar lang moest ik voor mijn eigen eten en drinken zorgen. Zoals het een goede zeventienjarige, die voor zichzelf moet zorgen, betaamt was mijn eetpatroon niet heel gezond.

Ik leefde op stokbroodjes met kruidenboter, poffertjes, pizza, pasta, frisdrank en soep uit blik. Champignonsoep was een vast onderdeel van mijn dieet, meerdere keren per week warmde ik een pannetje voor mijzelf op. Broodjes erbij en klaar was mijn maaltijd. Groenten en fruit at ik ook wel hoor, maar niet zoveel als nodig is. Ik at vooral wat ik lekker vond.

Champignonsoep

Nog altijd ben ik niet uitgekeken op champignonsoep. Het grote verschil is dat ik het nu zelf maak. Eerlijk gezegd had ik dat op mijn zeventiende moeten weten, maar ja, ik was met heel andere dingen bezig! Ik maak champignonsoep met kastanjechampignons, paddenstoelenbouillon, kookroom, knoflook, ui, bloem en kruiden. Het is een romige, gebonden soep, echt verrukkelijk! Daarbij staat het binnen een half uurtje op tafel.

Serveer de zelfgemaakte champignonsoep warm, gegarneerd met een beetje verse peterselie of een scheutje room. Het is heerlijk als voorgerecht, maar kan ook worden geserveerd met een stuk vers brood als een volledige maaltijd.

Zelfgemaakte champignonsoep is niet alleen smakelijk, maar biedt ook de mogelijkheid om de ingrediënten aan te passen aan je eigen smaakvoorkeuren. Experimenteer met verschillende soorten champignons, kruiden en specerijen om je eigen unieke draai aan deze klassieke soep te geven.

Bewaren

Het recept is voldoende voor vier grote kommen champignonsoep. Het kan dus zijn dat je er wat van overhoudt. Geen probleem want je kunt het prima bewaren en een extra voordeel is dat je er twee (of meer) keer van kunt genieten. Laat de soep snel afkoelen en schenk in een goed afsluitbaar bakje. In de koelkast blijft het twee tot vier dagen goed. Wil je het langer bewaren, dan kun je het beter invriezen. Dat kan in een bakje, maar als je ruimte wilt besparen kan het ook in een zip-lock zakje. Als je het zakje voorzichtig neerlegt en de lucht er zachtjes uitdrukt, dan kun je het heel plat in de vriezer leggen. Het neemt nauwelijks ruimte in.

Champignonsoep

Kooktijd 30 minuten Totale tijd 30 minuten
Gebonden champignonsoep met kookroom en fijngehakte peterselie. Geserveerd met vers stokbrood.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snipper de ui, hak de peterselie en pers de knoflooktenen. Maak de champignons schoon en snijd in plakjes.

  2. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui en de knoflook aan. Voeg dan de champignons, zout, peper en peterselie toe en bak ongeveer 5 minuten mee.

  3. Om de soep wat te binden bak je vervolgens de bloem even kort mee en voeg je daarna beetje bij beetje de paddenstoelenbouillon toe.

  4. Laat de soep ongeveer 20 minuten op laag vuur staan en voeg als allerlaatst de kookroom toe. Roer het geheel goed door. Garneer met wat extra peterselie en kookroom.

    Eet smakelijk!

Keywords: Champignons, Knoflook, Kruiden, Ui

Share it on your social network

Ga naar de inhoud