Wie wel eens in het oosten of zuidoosten van Europa geweest is, heeft ongetwijfeld van cevapcici gehoord. Of het zelfs gegeten. Deze kruidige worstjes zijn heerlijk en heel makkelijk om zelf te maken. Wij hebben het al een aantal keer gemaakt en we vinden het superlekker met zelfgemaakte broodjes erbij.

Cevapcici

Cevapcici is een vleesgerecht met een oorsprong in de Balkan. Het zijn worstjes gemaakt van gehakt en razend populair in bijvoorbeeld Kroatië en Servië. Ook in Slovenië, Bulgarije, Albanië, Roemenië en zelfs Italië is cevapcici bekend. In restaurants eet je het gerecht met rijst en ajvar. Al is het ook heerlijk met pitabroodjes of flatbread. De worstjes zijn ook in groter formaat te vinden, dan onder de naam cevapi. De naam is afkomstig van kebab, waar dit een variatie op is. In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat ik alle eerder genoemde landen, behalve Italië, nog nooit bezocht heb. In 2016 ben ik met Koen in Italië geweest. Daar kan vooral hij nog altijd heel gepassioneerd over vertellen. Niet allemaal even positief, maar toch. Koen kende cevapcici al wel en heeft mij op het bestaan gewezen. Superfijn, want we maken het inmiddels regelmatig!

Oorsprong

Er is niet één recept om cevapcici te maken, er zijn net zoveel recepten als er koks zijn. Elk land waar ze gemaakt worden heeft een eigen idee over de ingrediënten en de manier waarop het gemaakt zou moeten worden. De oorsprong van de gehaktrolletjes ligt in de Middeleeuwen waar het via de Ottomaanse overheersers over de Balkan bekend werd. De naam vindt zijn oorsprong in het Turkse en Perzische woord kebab, wat gebakken vlees betekent. Cevapcici wordt in porties van vijf of tien verkocht in bijvoorbeeld pitabroodjes. Daar wordt ui, ajvar en sla bij gedaan. Ook kan het met friet geserveerd worden.

Bewaren

Gebakken cevapcici kun je eenvoudig bewaren. Laat de worstjes snel afkoelen en zet ze goed afgedekt in de koelkast. Op deze manier blijven de worstjes twee dagen houdbaar. Invriezen kan ook! In de vriezer blijven de gehaktrolletjes maximaal drie maanden goed.

Cevapcici

Kooktijd 30 minuten Rusttijd 30 minuten Totale tijd 1 uur
Cevapcici; kleine kruidige worstjes met pitabroodjes en ajvar
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 15 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Snipper de ui, pers de tenen knoflook en hak de blaadjes peterselie en munt fijn.

  2. Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed goed.

  3. Maak van het gehaktmengsel worstjes van ongeveer 8 centimeter lang en 2 centimeter dikte.

  4. Laat de worstjes minimaal een half uur in de koelkast rusten.

  5. Verwarm wat olie of boter in een koekenpan en bak de worstjes in 15 minuten goudbruin en gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Gehakt, Ui, Knoflook, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud