Wat doe je als je gekookt hebt en je houdt wortelen over? Dan maak je carrot cake! Normaal gesproken is het vaak een mooie ronde taart, ik maakte er een echte cake van. De cake is lekker zacht en de frosting fris. Echt genieten!
Carrot cake of worteltaart is, de naam zegt het al, een taart waar wortelen in verwerkt worden. Groenten in een taart? Ja hoor, dat kan prima! De wortelen worden geraspt en worden zacht tijdens het bakken. Ook andere zoete baksels zijn heerlijk als je er groenten aan toevoegt. Bijvoorbeeld courgette in brownies, je merkt er niets van maar je eet er wel makkelijker een extra stukje van. ;-)
Sinds de Middeleeuwen worden wortelen als in taarten verwerkt! Wortelen maken de cake lekker zoet, waardoor je veel minder suiker hoeft toe te voegen. Én het zorgt er voor dat de carrot cake niet droog is. In de jaren '70 werd worteltaart pas echt bekender in Nederland. In de VS en Groot Brittannië kenden ze het al langer. Het beslag is heel makkelijk te maken. Je mengt de natte ingrediënten en de droge ingrediënten afzonderlijk van elkaar .
De frosting op een carrot cake wordt normaal gesproken gemaakt van roomkaas. Ik heb gebruik gemaakt van mascarpone met sinaasappelrasp en poedersuiker. Heerlijk fris en niet te zwaar. Als je wilt kun je ook wat sinaasappelrasp door het beslag van de cake spatelen. Ik vind het lekkerder dat de cake en de frosting een andere smaak hebben.
Een gewone cake, zoals bijvoorbeeld een cake met frambozen en appel of sinaasappel cake, kun je heel goed in een keukenkastje bewaren. Als je het maar goed verpakt. Een carrot cake bewaar je het best in de koelkast, zeker als je er frosting op gedaan hebt. In de koelkast blijft een carrot cake ongeveer drie dagen houdbaar. Bewaar je de cake en de frosting apart van elkaar, dan kun je de cake ook invriezen. Ik vries een cake altijd in plakjes in, dat is makkelijker als je er van wilt eten. In de vriezer blijft het twaalf weken goed.
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik goed in
Meng de bloem met het bakpoeder, speculaaskruiden, kaneel en zout door elkaar.
Mix boter en suiker tot een luchtige massa en voeg één voor één de eieren toe, als het ei daarvoor volledig is opgenomen. Mix als alle eieren zijn toegevoegd nog 5 minuten door.
Spatel de droge ingrediënten rustig door het botermengsel.
Voeg de geraspte wortels en de walnoten toe en schep ook deze rustig door het beslag.
Schep het beslag in de ingevette cakevorm en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Check met een satéprikker of de cake helemaal gaar is. Voeg indien nodig nog wat baktijd toe. Laat de cake na het bakken eerst tien minuten in het blik en daarna op een rooster afkoelen.
Meng de mascarpone met de poedersuiker en de rasp van één sinaasappel door elkaar en verdeel de frosting over de carrot cake. Decoreer met gehakte walnoten.
Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !