Op zoek naar een moeiteloos maar verfijnd voorgerecht voor je kerstdiner? Dit recept voor carpaccio in een glaasje is de perfecte keuze. Maak indruk met minimale inspanning!
Wat is carpaccio?
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauw rundvlees, ossenhaas om precies te zijn, met een dressing. Het wordt vaak geserveerd met rucola, kaas en pijnboompitten. Meestal wordt carpaccio gegeten als voorgerecht, maar je ziet het ook als lunch op een broodje voorbij komen. Ook zijn er veel variaties op carpaccio, bijvoorbeeld een carpaccio van biet, zalm of tonijn. Dit recept is ook een variatie op de klassieke carpaccio, namelijk omdat het geserveerd wordt in een glaasje, in plaats van op een bord. Net zo lekker, maar het oogt net iets anders.
Oorsprong
Carpaccio als gerecht werd in 1950 in Italië bedacht, de naam verraadde het al want het klinkt natuurlijk hartstikke Italiaans! Een Venetiaanse gravin die regelmatig in een bar in Venetie kwam moest van de dokter rauw vlees eten vanwege bloedarmoede. De eigenaar van de bar bedacht daarop een carpaccio schotel en noemde het naar een schilder, Vittore Carpaccio. De bareigenaar werd geïnspireerd door het diepe rood en herkenbare geel dat de schilder in zijn werken gebruikte.
Tips voor carpaccio in een glaasje
- Poets de glazen even goed op voor je je voorgerecht gaat maken. Zowel de binnen als de buitenkant. Dan weet je zeker dat er aan de binnenkant geen stof of vlekken zit. Het poetsen van de bitenkant kun je eventueel ook herhalen nadat je de carpaccio in het glas hebt opgebouwd. Dan zijn er geen vingerafdrukken te zien.
- Werk precies. Hoe preciezer je alles in het glas legt, hoe mooier het eruit komt te zien. Haal de plakjes carpaccio zo goed en zo kwaad als het gaat los. De losse plakjes in je glas laten het luchtiger ogen dan dat je alles er zo in stopt. Ook de mayonaise, de kaas en pijnboompitten kun je er zo precies mogelijk proberen in te krijgen. Werk met een klein lepeltje bijvoorbeeld.
- Serveer met stijl! Zet je glazen met carpaccio op een mooi bordje of op een plank bijvoorbeeld. Garneer met een mooi blaadje rucola en leg er een mooi vorkje bij. Dat ziet er allemaal al heel anders uit dan dat je alleen het glaasje carpaccio voor je neus krijgt. Wat overigens ook helemaal prima is hoor, maar het zit ‘m altijd in de details die het speciaal maken.
- Kies voor transparante glazen. Dat ligt misschien voor de hand, maar toch! Als je transparante glazen gebruikt, kunnen gasten genieten van de visuele pracht van de lagen. Het toont de zorg die je aan de presentatie hebt besteed. Of je waterglazen, cocktailglazen of wijnglazen gebruikt is helemaal jouw keuze!
Makkelijke voorgerechten
Ik ben fan van makkelijke voorgerechten zoals carpaccio in een glaasje. Er staan dus al een paar makkelijke voorgerechten op deze site. Zo vind je hier bijvoorbeeld een garnalencocktail. Hartstikke makkelijk en ontzettend lekker om helemaal zelf te maken! Of een hartige tompouce, ook een echt feestje op je bord. Het is goed voor te bereiden en een voorgerecht dat men niet snel verwacht. Een lekkere soep kan natuurlijk ook: denk aan mosterdsoep, champignonsoep of geroosterde tomatensoep. Makkelijk voor te bereiden en altijd goed als voorgerecht!
Carpaccio in een glaasje
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze vervolgens even afkoelen.
-
Neem vier glazen en leg op de bodem een klein beetje rucola. Neem de carpaccio uit de verpakking en leg de plakjes op de rucola in het glas. Verdeel het gelijkmatig.
-
Voeg op de carpaccio wat truffelmayonaise toe en strooi er geraspte Parmezaanse kaas overheen.
-
Maak de carpaccio in een glaasje af met de pijnboompitten.
Eet smakelijk!