Als je in de herfst of in de winter zin hebt in iets heerlijks bij de borrel, dan is camembert met karamel en noten een echte aanrader. Het is supersimpel, maar zo lekker! Hieronder leg ik je uit wat het is, in het recept leg ik je uit hoe je het maakt. Je hebt in ieder geval nodig pecannoten, karamel, zeezout en een takje rozemarijn. Daarnaast is een oven ook wel erg handig, maar niet per se noodzakelijk. De karamel kun je overigens zelf maken, maar je kunt ook kant en klare karamelsaus kopen als je dat makkelijker vindt! Wil je het zelf maken, dan verwijs ik je graag door naar het recept voor karamelsaus, daar staat precies uitgelegd hoe je dat zelf maakt.

Wat is camembert?

Camembert, wat is dat nou precies? Camembert is een Franse kaas, een schimmelkaas die gemaakt wordt van koemelk. De kaas is rond, ongeveer 10 centimeter in doorsnede, 3 centimeter dik en weegt ongeveer 250 gram. Camembert komt van oorsprong uit de plaatsen Camembert in Normandië, Frankrijk. Camembert zit vaak in een houten doosje. Dat doosje gebruiken we gewoon om de kaas in te verwarmen. Dat gaat prima zolang je de oven niet te heet opstookt en daar geen vlammen bij komen kijken. Wel is het verstandig om de camembert voordat je er camembert met karamel en noten van maakt, alvast even uit de koelkast te halen zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Ongeveer een uurtje is voldoende.

Camembert als je zwanger bent

Traditioneel wordt het gemaakt van rauwe melk. Dat is wel handig om te weten, want als je zwanger bent, is het niet verstandig om camembert van rauwe melk te eten. Gelukkig is er in de Nederlandse winkels ook camembert te koop gemaakt van gepasteuriseerde melk, zodat je kunt genieten van camembert met karamel en noten. Check daarom goed de verpakking of kijk op de website van het Voedingscentrum voor meer informatie! Twijfel je of het kan? Doe het dan niet, better safe than sorry.

Wat is het verschil tussen camembert en brie?

 Misschien ben je niet zo’n fan van camembert. Dat kan natuurlijk. Gebruik je liever brie? Dat kan ook. Is er dan een verschil? Jazeker, maar ook overeenkomsten! Het zijn beide witte schimmelkazen. De korst is bij allebei wit en een beetje zacht. En de smaak van allebei de kazen is romig. Het verschil zit hem in het feit dat er aan brie room wordt toegevoegd, daardoor is een brie wat vetter dan camembert en de smaak nog net iets romiger. Hoewel allebei de kazen uit Frankrijk komen, komen ze wel uit verschillende regio’s. Er is ook een verschil in het formaat. Een traditionele ronde brie is ongeveer tussen de 20 en 40 centimeter in doorsnede, terwijl een camembert ongeveer 10 tot 12 centimeter in doorsnede is. Tegenwoordig worden er in de supermarkt of in de kaaswinkel ook wel kleinere briesoorten verkocht. In zijn geheel, dus mooi rond. Hou je meer van Brie, dan kun je dat voor dit recept ook zeker gebruiken.

Camembert bakken

De camembert wordt in dit recept gebakken. Dat doe je gewoon in de oven. De oven verwarm je op ongeveer 150 graden voor. Het kan warmer maar dat zou ik zelf niet doen en wel om de volgende reden: de camembert smelt. Als je de camembert bakt op 150 graden, ongeveer 10 tot 15 minuten, dan komt ie nog redelijk heel uit de oven en smelt de kaas op het moment dat je de noten, karamel, zout en rozemarijn erop schept. Dat is wel iets om rekening mee te houden, want de kaas is heet en je zou je kunnen verbranden als je daar geen rekening mee houdt. Zet je de kaas langer in de oven of op een hogere temperatuur? Dan heb je kans dat hij in de oven al smelt. Geen probleem, maar het kan een klein beetje een kliederboel worden.

Bewaren

Kaasjes als camembert kun je prima bewaren. Dat gaat hartstikke goed! Leg het in de koelkast, maar houd wel den houdbaarheidsdatum goed in de gaten. Heb je de complete camembert met karamel en noten gemaakt? Dan kun je hem beter gewoon in één keer opeten. Sowieso is het op deze manier, warm en vers uit de oven, het lekkerst. Daarnaast zal er weinig tot niks van overblijven en ten derde opnieuw opwarmen zou ik persoonlijk niet doen dat lijkt mij niet zo lekker. Maak er gewoon een fijn feestje van, nodig je vrienden of buren uit en geniet er van!

Camembert met karamel en noten

Kooktijd 20 minuten Totale tijd 20 minuten
Dat zoet en hartig goed samengaan bewijst deze heerlijke camembert met karamel en noten uit de oven, met zeezout en rozemarijn.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Verwijder het plastic van de camembert en verwarm de oven voor op 150 graden boven- en onderwarmte. Bak de camembert (in het houten bakje) ongeveer 15 minuten tot de kaas gesmolten is.

  2. Rooster de pecannoten een paar minuten in een droge koekenpan. Haal de pan van het vuur en voeg de karamel, rozemarijn en het zeezout toe. Proef even of je de smaak goed vindt. Voeg eventueel wat extra rozemarijn en zeezout toe.

  3. Haal de camembert uit de oven en schep het mengsel van de noten en karamel op de kaas. 

    Geniet er van!

Keywords: Kaas, Karamel, Zeezout, Noten, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud