Print opties:

Broodje gebakken peer

Broodje gebakken peer: Een heerlijk afbakbroodje uit de oven met peer en gesmolten kaas

De uitdrukking 'met de gebakken peren zitten' ken je vast wel, maar dat zit je met dit broodje zeker niet. Hoewel het misschien niet het meest voor de hand liggende broodbeleg is, is het ontzettend lekker. Een broodje gebakken peer is echt een feestje!

Broodje gebakken peer

Peer en kaas gaan heel goed samen en eigenlijk weet ik dat al heel lang. Toen ik nog klein was aten we regelmatig een broodje gebakken peer! Mijn vader maakte ze in het weekend en wij aten ze met veel plezier op. Mijn vader belegde dan volkoren boterhammen met curry, halve peren en kaas. Dat ging de oven in en niet veel laten konden we aanvallen. Laatst zei ik tegen mijn vriend dat ik zin had in een broodje gebakken peer en hij keek me wat vreemd aan. Daar had hij nog nooit van gehoord en vroeg zich af of het wel een goede combinatie zou zijn.

Voor mij een extra reden om het broodje snel eens te maken! Koen was wat sceptisch en dat terwijl hij zelf ook best bijzondere combinaties eet. Wat denk je van ontbijtkoek met boter, kaas en ketchup? ;-) Ik maakte het broodje gebakken peer niet precies zoals mijn vader ze altijd maakt (sorry pap!) maar het viel zo ook goed in de smaak!

Peren

Peren bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond! De vezels in peren dragen bij aan een gezonde spijsvertering en kunnen het cholesterolgehalte verlagen. Daarnaast zijn peren een goede bron van vitamine C, wat het immuunsysteem ondersteunt, en vitamine K, belangrijk voor een goede bloedstolling.

Naast de gezondheidsvoordelen zijn peren ook veelzijdig in de keuken. Naast het bakken van broodjes gebakken peer, kun je peren gebruiken in salades, smoothies of zelfs in hartige gerechten. Een salade met peer, geitenkaas en walnoten is bijvoorbeeld een heerlijke combinatie van smaken en texturen. De zoete en sappige smaak van de peer vormt een perfect contrast met de zoute geitenkaas en de knapperige walnoten.

Peren zijn populair in Nederland. Ze staan op plek drie van de meest gegeten soorten fruit. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ideaal want ze zijn ook echt heerlijk! Ik eet graag peren, niet alleen als broodje gebakken peer trouwens. Ik heb ze dan ook bijna altijd wel in huis. In de zomer eet ik ze gewoon uit de hand, maar in de winter bak ik ze het liefst. Dan maak ik er een ontbijtaartje van of stoofperen.

Je kunt peren op verschillende manieren bewaren. Op de fruitschaal blijven ze na aankoop 3 tot 7 dagen goed. Zorg er wel voor dat er geen appels, bananen of perziken bij liggen, die zorgen er voor dat peren sneller rijpen. In de koelkast zijn peren minstens 2 weken te bewaren.

Terwijl je geniet van een broodje gebakken peer, kun je dus niet alleen van de heerlijke smaak genieten, maar ook waarderen hoe veelzijdig en gezond peren eigenlijk zijn. Of je nu kiest voor een klassieke combinatie met kaas, zoals mijn vader dat deed, of experimenteert met nieuwe smaakcombinaties, peren zullen zeker een verfrissende toevoeging zijn aan je culinaire repertoire. Dus, laat je niet afschrikken door onbekende combinaties en ontdek zelf de veelzijdigheid van deze heerlijke vrucht!

Gangen ,
Tijd
Kooktijd: 20 minuten Totale tijd: 20 minuten
Porties 2
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
 • 2 Harde broodjes (om zelf af te bakken)
 • 1 Peer
 • Plakjes kaas
 • Curry
Aan de slag
 1. Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van het stokbrood. Bij mij was het 220 graden. Bak het stokbrood af, maar haal van de aanbevolen baktijd 3 minuten af.

 2. Snijd ondertussen een peer in plakjes en schaaf een paar plakjes kaas.

 3. Als het stokbrood klaar is haal je het uit de oven en snijd je het doormidden en open, zodat je twee kleinere broodjes hebt.

 4. Besmeer elk broodje met een beetje curry en beleg met de plakjes peer. Leg daar de plakjes kaas overheen en zet de broodjes nog 7 minuten in de oven zodat de kaas smelt.

 5. Als de broodjes klaar zijn kun je er, naar smaak, nog wat kruiden overheen doen. Maar zo zijn ze ook om te smullen!

  Eet smakelijk!

Keywords: Brood, Fruit, Kaas

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !