Wat is er leuker dan je Halloween feestje opfleuren met je eigen baksels. Ik vind het heerlijk om te bakken rond thema’s, het geeft een feestje net wat extra’s. Dit keer voor Halloween dus. Eerder maakte ik pumpkin pie en heksenvingers. Misschien vind je halloween muffins of pittig gevulde drakeneieren ook wel heel leuk. Maar dit keer zijn het bladerdeeg mummies. Een idee dat al een tijdje door mijn hoofd spookte (leuke woordspeling, haha) en dat ik echt eens moest proberen.
Bladerdeeg mummies
De bladerdeeg mummies zien er misschien ingewikkeld uit (flauw!), maar dat zijn ze zeker niet. Je moet even weten hoe je het bladerdeeg moet vouwen en dan wijst het zich vanzelf. Om je hierbij te helpen heb ik foto’s gemaakt van de verschillende stappen. Dan wordt het net even iets duidelijker. Daarnaast heb ik nog een extra tip voor je: haal niet direct alle plakken bladerdeeg tegelijk uit de vriezer. Ze worden dan te zacht waardoor ze lastiger tot bladerdeeg mummies te verwerken zijn. Als je ze één voor één gebruikt, dan hoef je ze maar ietsje te laten ontdooien en kun je aan de slag.
Vulling
Voor de vulling van de bladerdeeg mummies heb ik gebruik gemaakt van hazelnoten en hazelnootpasta van Bonne Maman. Je kent Bonne Maman vast van de jam in de herkenbare potten met kenmerkende root-wit geruite deksels. Sinds kort hebben zijn ook hazelnootpasta in hun repertoire, gemaakt met meer hazelnoten dan in andere hazelnootpasta’s.
Daarnaast wordt de hazelnootpasta gemaakt zonder palmolie. Ik ben gek op hazelnootpasta en was dan ook heel gelukkig toen ik een mooi pakketje thuisgestuurd kreeg om te proberen. Natuurlijk heb ik het met een boterham gegeten, maar ik ben er ook lekker mee gaan bakken. De bladerdeeg mummies hadden nog een vulling nodig, dus wat kun je dan anders gebruiken dan Bonne Maman hazelnootpasta. Ik vind het een top combinatie!
Bewaren
Je kunt de bladerdeeg mummies prima vooraf maken en bewaren. Zorg dat de Halloween hapjes afgebakken en goed afgekoeld zijn. Leg ze op een bord of in een bakje en dek ze af met aluminiumfolie. Op deze manier blijven ze ongeveer 3 dagen goed. Je zou ze zelfs gebakken en al in kunnen vriezen en later nog 5 minuutjes op 200 graden opwarmen. Voeg de oogjes dan pas toe als de mummies ontdooid en opnieuw opgewarmd zijn.
Bladerdeeg mummies
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Hak de hazelnoten grof en doe deze in een schaaltje. Voeg hier de hazelnootpasta aan toe en meng goed door elkaar.
-
Neem een plakje bladerdeeg en snijd linksonder en rechtsonder op ongeveer 1,5 cm van de rand een strookje van 3 centimeter. Maak tussen de insnijdingen een flink aantal hele dunne strookjes (zie foto). Draai het bladerdeeg en doe aan te tegenoverliggende kant hetzelfde. Leg daarna het plakjes bladerdeeg neer zoals op de foto.
-
Leg twee theelepels van het hazelnootmengsel op het midden van het bladerdeeg, langs de smalle inkepingen. Neem dan de strookje links- en rechtsboven vast en vouw dit om het mengsel (zie foto). Doe aan de onderkant precies hetzelfde, zodat de vulling in een soort bakje ligt.
-
Vervolgens vouw je de smalle strookjes kriskras over de vulling heen. Neem steeds een willekeurig strookje en wissel regelmatig van kant. Houd ergens een opening vrij waar je de oogjes later kunt plaatsen. Herhaal deze stappen voor alle zes de plakjes bladerdeeg.
-
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Leg de mummies voorzichtig op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje eidooier. Bak de bladerdeeg mummies in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
-
Laat de bladerdeeg mummies goed afkoelen en maak vervolgens een papje van poedersuiker en een paar druppels water. Zorg dat het niet te vloeibaar wordt. Gebruik dit glazuur om de suikeroogjes op de mummies vast te plakken. Laat het daarna even goed uitharden en de bladerdeeg mummies zijn klaar!
Eet smakelijk!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Bonne Maman