Ik wilde al heel lang eens een sloffenbodem maken, ik had namelijk een heel leuk idee voor banoffee sloffen. Toch durfde ik niet zo goed omdat het me zo lastig leek. Onlangs heb ik mij er toch aan gewaagd en ik moet je zeggen dat het alles meeviel! De eerste keer lukte het al heel goed, de keren daarna alleen maar beter.

Sloffenbodem maken

Sloffen zijn langwerpige, ovalen baksels meestal gevuld met spijs en afgewerkt met banketbakkersroom en rood fruit. Dat is denk ik de meest voorkomende slof. Maar je kunt eindeloos variëren. Het meest kenmerkende is de vorm. De slof wordt gebakken in een ovalen sloffenvorm. Heb je die niet in huis? Geen zorgen! Je kunt ook prima een sloffenbodem maken met een grote ronde springvorm, of bijvoorbeeld met kleine ronde springvormen. Hierbij gebruik je alleen de ring, de bodem heb je hierbij niet nodig. De bakvorm hoef je niet in te vetten, het deeg is door de boter al wat vettig van zichzelf. Hierdoor zal het niet aan de bakvorm blijven plakken.

Spijs of banketbakkersroom

Een slof wordt gebakken met de vulling er al in. De meest voorkomende vulling is amandelspijs. Dat wordt gemengd met ei en over de sloffenbodem verdeeld voor het de oven in gaat. Niet iedereen houdt van amandelspijs, daarom worden sloffen ook gemaakt met banketbakkersroom. Ik heb daar in dit recept ook voor gekozen. Spijs lust ik wel, maar echt heel lekker vind ik het niet. Vandaar mijn keuze voor banketbakkersroom. Wellicht dat er binnenkort ook nog een recept met amandelspijs komt hoor.

Sloffen bewaren

Onderstaand sloffenbodem recept is voldoende voor twee ovale bodems, één grote ronde bodem of 8 – 10 kleine ronde sloffen van 10 tot 12 centimeter doorsnede. Dat is wellicht wat veel om in één keer te gebruiken. Gelukkig zijn sloffendeeg en sloffenbodems prima te bewaren. Het deeg kun je in de koelkast twee tot drie dagen bewaren. Je kunt het ook invriezen, dan blijft het tot drie maanden goed, als je het maar goed verpakt. Datzelfde geldt voor een afgebakken bodem, die kun je ook prima invriezen. Ik vind het sowieso handig om een sloffenbodem in de vriezer te hebben liggen, mocht er visite komen, dan kan ik razendsnel een heerlijke slof in elkaar toveren. Wanneer ga jij een sloffenbodem maken?

Basisrecept: Sloffenbodem (zonder spijs)

Kooktijd 40 minuten Totale tijd 40 minuten
Basisrecept Sloffenbodem
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Mix in een kom de boter, suiker en eidooier tot een glad beslag. Schraap af en toe de suiker van de randen van de kom, zo zorg je er voor dat alle suiker goed wordt opgenomen.

  2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom met het botermengsel en kneed het geheel tot een samenhangende bal deeg.

  3. Rol het deeg in folie en leg het een half uurtje in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  5. Bestrooi je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot het ongeveer 1 centimeter dik is. Steek met de sloffenvorm de bodem uit en verwijder het omliggende deeg. Rol dit opnieuw uit en steek ook hier een bodem uit.

  6. Leg de bodems op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verdeel de banketbakkersroom over de bodem, hou hierbij ongeveer 1 tot 1,5 centimeter vrij tot de rand.

  7. Bak de sloffen met de sloffenvorm er omheen in ongeveer 20 tot 22 minuten gaar. Heb je één sloffenvorm, dan kun je ze ook na elkaar bakken. Verwijder de sloffenvorm meteen na het bakken en laat de slof afkoelen.

Keywords: Slof, Banketbakkersroom

Share it on your social network

Ga naar de inhoud