Wie houdt er niet van pizza? Je mag mij er ‘s nachts voor wakker maken. Wel op eigen risico hoor, de kans dat ik iets minder gezellig ben is aanwezig als je me midden in de nacht wakker maakt! Maar als je mij daarna een lekkere pizza geeft, dan ben ik je dankbaar! 😉 Wel gemaakt van eigengemaakt pizzadeeg dan!

Pizzadeeg maken

Als je zelf pizza maakt, dan is de pizza extra lekker als je ook de bodem zelf maakt. Pizzadeeg is heel makkelijk om zelf te maken. Je hebt maar vijf ingrediënten en wat tijd nodig. Ik ben gaan experimenteren en kwam tot dit recept voor een heerlijke, knapperige pizzabodem. Je kunt het deeg op verschillende manieren maken, met een mixer of met de hand. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar het maken van deeg met de hand. Je kunt dan letterlijk voelen wat het pizzadeeg doet, hoe het voelt en wanneer het goed genoeg is. Eerlijk is eerlijk, met de hand kneden van het deeg kan best pittig zijn. Maak het leuker voor jezelf, zet een muziekje aan en gaan! Gooi al je stress eruit, leef je lekker uit op het deeg en voor je het weet heb je een heerlijk pizzabodem gemaakt. Je kunt het kneden ook afwisselen als er anderen bij je in huis zijn. 

Homemade pizza’s

Zelfgemaakte pizza’s hebben als voordeel dat je ze kunt beleggen zoals je ze het lekkerst vindt! Ga je voor een pizza bianca met spek en brie, kies je voor een vegetarische pizza met groenten of een zoete pizza? Zolang de pizzabodem zelfgemaakt is, maakt het allemaal niet uit.

Pizzadeeg bewaren

Als je dit recept voor pizzadeeg hebt gemaakt en je wilt maar één pizza bakken, dan kun je de andere helft makkelijk bewaren. Verpak het deeg goed zodat het niet uitdroogt. In de vriezer blijft het minstens twee maanden goed. Heb je de bodem afgebakken en wil je die bewaren? Dat kan ook, het blijft goed verpakt één dag lekker.

Basisrecept pizzadeeg

Kooktijd 35 minuten Rusttijd 45 minuten Totale tijd 1 uur 20 minuten
Uitgerold vers pizzadeeg op een bakplaat met een deegroller erbij, klaar om in de oven gebakken te worden en belegd te worden tot een heerlijke pizza.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Meng de bloem, gist, olijfolie en water met een flinke snuf zout door elkaar.

  2. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot een soepel deeg. Om te checken of het deeg goed is, neem je een klein balletje van het deeg dat je platdrukt en uit elkaar trekt. Als je het tot een bijna transparant vliesje kunt trekken, is het deeg klaar.

  3. Leg het deeg in een licht ingevette kom. Draai het deeg een keer rond zodat het rondom vettig is. Dek de kom af met plastic folie of een schone theedoek en laat het 45 minuten rijzen. 

  4. Haal het deeg vervolgens uit de kom en deel het deeg in twee gelijke stukken. Rol het deeg uit tot een mooie dunne pizzabodem.

  5. Beleg de pizzabodem met wat je maar lekker vindt en bak de pizza in 15 minuten goudbruin en gaar op 200 graden boven- en onderwarmte.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bloem, Gist, Olijfolie, Water, Zout

Share it on your social network

Ga naar de inhoud