Zelf hummus maken is ontzettend makkelijk. Met dit basisrecept hummus ben je binnen vijf minuten klaar en heb je een hummus gemaakt die vele malen lekkerder is dan de kant-en-klare hummus uit de winkel. 

Basisrecept hummus

Je hebt vast wel eens van hummus gehoord, maar wat is het nou eigenlijk? Hummus is een puree op basis van kikkererwten. Daarnaast wordt tahinpasta toegevoegd, een pasta van sesamzaad. Verder heb je olijfolie, citroensap, knoflook, paprikapoeder, gemalen komijn en wat peper en zout nodig. Even pureren en klaar ben je! Dit basisrecept hummus is genoeg voor één schaaltje vol. Hummus is heerlijk met pitabroodjes of als dip bij falafel.

Hummus, hoemoes, hoummous of humus

Vier verschillende manieren om hetzelfde woord te schijven. Iedereen zal weten wat je bedoelt, ongeacht welke schrijfwijze je kiest. Toch is er maar één de juiste als het gaat om deze spread met kikkererwten en dat is hummus. Je spreekt het uit als hoemoes, dat dan weer wel. 😉 De uitspraak huu-mus komt ook voor, dan kan het alleen wel zo zijn dat iemand denkt dat je het over teelaarde hebt. Het levert je dan wel een bijzonder gesprek op in ieder geval. Hummus is onderdeel van de Libanese keuken maar populair over vrijwel de hele wereld. Helemaal te begrijpen, het is natuurlijk erg lekker! Met dit basisrecept hummus maak het ook nog eens makkelijk zelf.

Zelf maken

Zoals ik eerder al schreef is hummus heel makkelijk te zelf te maken. Ik vind het zelf lekkerder dan de hummus uit de winkel. Daarnaast zijn er meer voordelen aan het zelf maken van hummus. Zo is het bijvoorbeeld veel goedkoper om het, met dit basisrecept hummus, zelf te maken. Voor een bakje hummus naturel van 200 gram, betaal je in de supermarkt tussen €1,09 en €2,50. Als ik de ingrediënten van deze zelfgemaakte hummus omreken, dan kost dat 75 cent voor 200 gram. Natuurlijk betaal je meer aan de boodschappen, maar met tahinpasta, olijfolie, de kruiden en knoflook doe je bijvoorbeeld veel langer.
Naast dat zelfgemaakte hummus goedkoper is, is het ook gezonder. In dit basisrecept hummus zit minder vet, minder zout en geen toegevoegde suikers. Je kunt de hummus uit dit basisrecept daardoor minder lang bewaren. Als je het in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaart, kun je het een paar dagen bewaren. Als je er wat olijfolie op schenkt dan kun je het iets langer bewaren, net als bij zelfgemaakte pesto.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Spoel de kikkererwten, in een vergiet, goed af met koud stromend water. Laat goed uitlekken. Pers in de tussentijd de knoflook.

  2. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng tot een gladde hummus.

  3. Breng de hummus verder op smaak met wat peper en zout en schep de hummus in een schaaltje. Sprenkel nog wat olijfolie over de hummus en bestrooi, naar smaak, met nog wat paprikapoeder en gemalen komijn.

    Eet smakelijk!

Keywords: Kikkererwten, Tahin, Citroen, Olijfolie, Knoflook

Share it on your social network

Ga naar de inhoud