Focaccia is een Italiaans platbrood dat zich uitstekend leent voor een breed scala aan smaken en toppings. Focaccia is daarnaast heel makkelijk zelf te maken. Het smaakt het allerlekkerst als het nog warm is. Ik bakte een brood met rozemarijn en zeezout, maar er zijn heel veel verschillende toppings mogelijk! Met dit basisrecept focaccia kun jij het zelf maken.
Basisrecept focaccia
Focaccia komt, zoals gezegd, uit Italië. Uit Ligurië om precies te zijn. Het is heerlijk om te eten bij een borrel, lunch of een soep. Het deeg is te vergelijken met een pizzabodem, maar dan dikker en luchtiger. Het deeg van een focaccia wordt uitgerold tot ongeveer 2 centimeter dikte en belegd met wat kruiden en zeezout. Ondanks dat pizza en focaccia niet hetzelfde zijn wordt het in sommige regio’s pizza bianco genoemd. Een pizza bianca is overigens ook ontzettend lekker, bijvoorbeeld met brie en spek!
Brood
Ik ben dol op alles wat brood is of met brood te maken heeft. Mijn vader is brood- en banketbakker geweest en mijn opa en oma hadden een bakkerij met winkel. Het is er met de paplepel ingegoten en het zit in mijn DNA. Focaccia is een favoriet, maar ook pizza, babka, bagels, flatbread en pitabroodjes. Heerlijk! Er gaat weinig boven vers brood en de geur daarvan. Het brengt herinneringen terug. Zelf brood of focaccia maken is ook heel rustgevend. Het deeg kneed ik altijd met de hand. Dat duurt even, maar met een muziekje aan en de deur van de keuken dicht red ik me prima. Heerlijk mijzelf even uitleven op het deeg, alles eruit kneden en slaan. Zalig!
Creatieve Toppings
Hoewel het basisrecept al verrukkelijk is, nodigt focaccia uit tot creatieve experimenten met toppings. Naast de klassieke rozemarijn en zeezout, kun je spelen met smaken zoals geitenkaas en honing, zongedroogde tomaten en basilicum, of zelfs gerookte zalm met crème fraîche. De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor je telkens weer een uniek en smaakvol brood kunt creëren. Laat je fantasie de vrije loop en maak je eigen smaakcombinatie.
Bewaren
Vers is focaccia het allerlekkerst, als het net uit de oven komt. Wil je het toch bewaren? Doe het focaccia brood in een goed afgesloten bak of schaal en bewaar het op kamertemperatuur en donker. Op deze manier blijft het maximaal drie dagen goed. Als je de focaccia voor het eten nog even extra knapperig wilt maken, besprenkel je het met een klein beetje water en bak je het nog 6 tot 8 minuten op 180 graden in de oven.
Basisrecept Focaccia
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor tot 200 graden.
-
Doe de bloem in een kom en voeg het zout en gist toe, zorg dat deze elkaar niet raken.
-
Voeg het water en olijfolie toe en kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Dit kan met de hand, maar je kunt ook een keukenmachine met deeghaken gebruiken.
-
Leg het deeg in een ingevette kom en dek de kom af met vershoudfolie of een vochtige theedoek. Laat één uur rijzen, het deeg zal in volume toenemen.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het deeg hierop. Rol het deeg uit tot het ongeveer twee centimeter dik is. Je kunt het ook met je handen uitduwen.
-
Hak de rozemarijn, strooi dit met het zeezout over het brood besprenkel met een klein beetje olijfolie.
-
Bak het focaccia brood in 20 minuten gaar.
Eet smakelijk!