Zelf custard maken is helemaal niet moeilijk, je moet alleen heel goed op blijven letten. De basis van custard bestaat uit melk, slagroom, eidooiers en vanille. Het gevaar is dat je roerei krijgt als je er met je hoofd niet helemaal bij bent. Als je eenmaal zelf custard gemaakt hebt en weet hoe het werkt, dan wil je echt geen pakjes of zakjes meer! Zelfgemaakte custard is heerlijk in puddingbroodjes, cruffins, tompoezen of als basis voor crème brûlée! Met dit basisrecept custard help ik je om het zelf te maken.

Basisrecept custard

Ik denk dat iedereen custard kent, maar wat is het nou eigenlijk? Custard is vergelijkbaar met vanillevla of banketbakkersroom, maar dan iets dikker. Het is een mengsel van melk en ei dat verdikt wordt door verhitting. Je kunt in de winkel ook custardpoeder kopen waarbij je alleen melk en suiker hoeft toe te voegen. Dat is misschien heel makkelijk, maar als je éénmaal zelf custard hebt gemaakt… Nou ja, je weet wat ik wil zeggen! 😉

Vanille

In dit basisrecept custard maak ik gebruik van vanille extract. Je hebt er maar een klein beetje van nodig. Als je zou willen, dan kun je vanille extract vervangen door vanille poeder. Twee theelepels extract staan gelijk aan ongeveer twee gram poeder. Je kunt ook kiezen voor vanille pasta, één theelepel staat gelijk aan één theelepel extract. Of een vanillestokje, een derde van het merg uit het stokje staat gelijk aan één theelepel vanille extract. Bij vanille extract en poder heb je niet de kenmerkende spikkeltjes in je gerecht, bij pasta en een vanillestokje heb je dat wel. Voor de smaak maakt het niet veel uit.

Nou is er ook nog een andere smaakmaker en dat is vanille aroma. Vanille aroma kun je ook in een flesje in de supermarkt kopen, maar waar extract, pasta en stokjes natuurlijke producten zijn, is vanille aroma dat niet.

Custard bewaren

Voor dit basisrecept custard gebruik je alleen de eidooiers, geen eiwit. De eiwitten hoef je niet weg te gooien, dat is zonde! Als je een ijsblokjesvorm hebt, kun je ze daarin doen en invriezen. Je kunt ze dan later gebruiken in een recept waar je alleen eiwitten voor nodig hebt. Andersom kan het trouwens ook, de eidooiers invriezen als je alleen de eiwitten nodig hebt! Als je custard overhoudt, kun je die het best in de koelkast bewaren. Dek het goed af, dan blijft het zeker drie dagen goed.

Basisrecept: Custard

Kooktijd 20 min Totale tijd 20 minuten
Basisrecept Custard
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Meng in een steelpan de melk, slagroom en vanille extract. Verwarm op laag vuur tot het kookpunt. Roer af en toe even door.

  2. Klop in een hittebestendige kom de eidooiers los met de maïzena en suiker tot het een egaal mengsel zonder klontjes is.

  3. Haal de pan van het vuur en giet beetje bij beetje de het mengsel van melk, room en vanille bij de eidooiers. Blijf constant roeren met een garde tot alle melk is toegevoegd.

  4. Schenk het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur tot de custard is ingedikt. Blijf roeren om te voorkomen dat de eidooiers gaan stollen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Room, Vanille, Eieren

Dit vind je misschien ook interessant

Share it on your social network

Ga naar de inhoud