Print opties:

Basisrecept botercrème

Cupcakes met een toef zelfgemaakte botercrème met vanillesmaak.

Cupcakes zonder botercrème, zijn als Mickey zonder Minnie. Dat bestaat niet! Niet in mijn beleving in ieder geval! ;-) Cupcakes zijn nou eenmaal lekkerder en zien er mooier uit met een mooie toef erop. Denk aan stroopwafel cupcakes of Halloween muffins! Dan bedoel ik niet zo'n vettige crème die echt alleen naar boter smaakt. Maar een lekker zoete botercrème die smaakt naar vanille. Met dit basisrecept maak je het supermakkelijk en snel zelf!

Hoe maak je botercrème

Botercrème wordt gebruikt om taarten, cakes en cupcakes te vullen en decoreren. Het is een crème gemaakt van boter, suiker en melk. Er zijn verschillende soorten, maar dit is de makkelijkste crème om te maken. Het voordeel is dat je het zelf op smaak kunt brengen. Met dit recept maak je een basiscrème met vanillesmaak. Je kunt er ook voor kiezen om botercrème te maken met chocolade of fruitsmaak. Je vindt hier bijvoorbeeld een recept voor witte chocolade botercrème. Of kies voor mokkacrème door koffie toe te voegen of een andere smaak die jij lekker vindt! De kleur kun je ook helemaal zelf bepalen door voedingskleurstof toe te voegen. Let wel op dat je ven sommige kleurstoffen veel nodig hebt. Dat heeft te maken met de soort die je gebruikt. Doe hier even goed onderzoek naar voor je een kleurstof aanschaft.

Wat je moet weten

Er zijn een paar dingen die je moet weten als je botercrème maakt. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur gebracht zijn. Is één van de ingrediënten te koud, dan kan je crème schiften. Je herkent dit aan een korrelige textuur. Op zich geen ramp, vaak is dat op te lossen door de kom botercrème in een kom met warm water te zetten. Mix gewoon door en je zult zien dat de crème weer mooi glad wordt. Naast schiften kan je botercrème ook te slap worden. Dat los je op door de crème een paar minuten in de koelkast te zetten en daarna opnieuw op te kloppen. Herhaal dit proces tot de crème de juiste dikte heeft. Verder is het handig om te weten dat botercrème hard wordt in de koelkast. Op zich heel logisch, je gebruikt boter en boter wordt nu eenmaal hard als het koud is. Toch is het handig om in je achterhoofd te houden als je bijvoorbeeld een toef op cupcakes spuit. Wil je een lekkere zachte botercrème? Bewaar je eindresultaat dan buiten de koelkast. Heb je bijvoorbeeld een taart afgesmeerd en wil je gaan decoreren? Dan wil je juist dat je taart in de koelkast gestaan heeft! De basis om op te werken is dan lekker stevig.

Bewaren

Het absolute voordeel van botercrème is dat het heel makkelijk te bewaren is! Als je de crème binnen een dag gebruikt kun je het buiten de koelkast bewaren. Dek het goed af en bewaar het op een koele, droge plek. Je kunt het gelijk gebruiken! Ook de koelkast is een geschikte plek om crème te bewaren. In de koelkast blijft het ongeveer een week goed, maar het wordt wel hard. Haal de botercrème een paar uur voor je het wilt gebruiken uit de koelkast zodat het makkelijker te gebruiken is. Wil je een lekkere voorraad botercrème aanleggen, dan kun je het zelfs in de vriezer bewaren. In de vriezer blijft het drie maanden houdbaar. Haal het een paar uur voor gebruik uit de vriezer en mix het nog even goed door.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 20 minuten Totale tijd: 20 minuten
Porties 1
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
  • 200 gram Roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram Poedersuiker
  • 2 eetlepels Melk
  • 1 theelepels Vanille extract
Aan de slag
  1. Klop de zachte boter los met de mixer. Klop net zo lang tot de boter wit wordt.

  2. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker aan de boter toe en mix goed door elkaar. Voeg de volgende portie toe als de portie daarvoor goed is opgenomen. 

  3. Ten slotte voeg je de melk en het vanille-extract toe. Mix het geheel net zo lang tot de crème zacht aanvoelt. Als je een beetje tussen duim en wijsvinger wrijft zo je geen suikerkorreltjes meer moeten voelen.

Keywords: Boter, Suiker, Melk, Vanille

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !