Als er iets is dat ik vaak gebruik bij het bakken van taarten, dan is het banketbakkersroom. Ik vind het heerlijk en het is heel makkelijk te combineren met andere smaken. Kies bijvoorbeeld voor vers fruit, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Wat ook heerlijk is, is banketbakkersroom in combinatie met dulche de leche en banaan, bijvoorbeeld in mini banoffee sloffen. Met dit basisrecept banketbakkersroom, maak je de allerlekkerste! Helemaal zelf!

Basisrecept banketbakkersroom

Wat is banketbakkersroom? Banketbakkersroom is de gele, vaak puddingachtige room die gebruikt wordt voor millefeuilles, cruffins, sloffen, puddingbroodjes of eclairs. Ook word het vaak gebruikt als vulling voor taarten. Met dit basisrecept kun je heel veel kanten op. Je kunt het als basis voor Zwitserse room gebruiken of er cacao aan toevoegen voor een chocolade versie.

Bewaren

Banketbakkersroom hoeft niet direct opgemaakt te worden, al kan dat natuurlijk wel! Als je de room in een afgesloten potje of bakje bewaart in de koelkast, dan blijft het wel een paar dagen goed. Handig om te weten is dat je het ook prima kun invriezen. Op deze manier blijft het tot wel 10 weken goed, mits je het luchtdicht bewaart. Als je de banketbakkersroom bewaard hebt en je wilt het weer gaan gebruiken, dan kan het zijn dat het wat dikker geworden is. Roer het in dat geval weer even goed door, dat scheelt een hoop!

Tip

Mocht je geen vanillestokje in huis hebben voor het basisrecept banketbakkersoom of het teveel gedoe vinden dan kun je het vervangen. Ik gebruik dan vaak een beetje vanille extract. Je kunt ook kiezen voor vanillepasta of vanillesuiker, net wat je zelf fijn vindt om te gebruiken. Heb je een vanillestokje gebruikt, gooi het stokje dan niet weg! Als je het stokje in een pot suiker stopt krijg je de allerlekkerste vanillesuiker. Trust me, je wilt dan geen kant- en klare vanillesuiker meer.

Basisrecept Banketbakkersroom

Kooktijd 15 15 mins Rusttijd 2 2 hrs Totale tijd 2 uren 15 minuten
Basisrecept Banketbakkersroom
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.

  2. Schenk 400 ml melk in de pan, voeg het merg van het vanillestokje toe en breng langzaam aan de kook.

  3. Roer in een hittebestendige kom de eidooiers los en meng ze met de suiker, bloem en de rest van de melk tot een glad, egaal mengsel.

  4. Giet in kleine beetjes de gekookte melk er bij en roer continue goed door. Schenk het mengsel terug in de pan, zet het op laag vuur en breng al roerend opnieuw aan de kook. De banketbakkersroom is klaar als het de dikte heeft van vla.

  5. Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met folie. Leg de folie direct op de banketbakkersroom om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat de banketbakkersroom afkoelen en laat daarna verder afkoelen in de koelkast. Hierdoor dikt het nog iets verder in.

    Eet smakelijk!

Keywords: Vanille, Room, Eieren, Banketbakkersroom

Share it on your social network

Ga naar de inhoud