Stel je hebt een tros rijpe bananen in huis, wat doe je er dan mee? Opeten natuurlijk! misschien zijn ze er iets te zacht voor, maar je kunt ze dan nog prima gebruiken om mee te bakken. Maak er bijvoorbeeld een mug cake met banaan en pindakaas mee of gevulde croissants. De laatste keer dat ik rijpe bananen in huis had maakte ik deze banaanmuffins. Super lekker en heel makkelijk te maken. Voor je naar het recept scrolt geef ik je nog wat tips om het bakken van muffins makkelijker te maken!

Banaanmuffins

Muffins maak ik minder vaak dan cupcakes. Waarom kan ik je niet vertellen, want ik vind allebei even lekker. Er zijn wel een aantal verschillen in beide cakejes. Zo is, bijvoorbeeld een muffin wat meer broodachtig en een cupcake meer zoals cake. Ook de vorm is anders. Een cupcake is vaak platter aan de bovenkant en komt net boven het kleurrijke papiertje uit. Cupcakes worden vaak ook mooi gedecoreerd met bijvoorbeeld botercrème.

Een muffin komt tijdens het bakken echt een stuk omhoog en wordt over het algemeen niet gedecoreerd. Daarnaast worden voor cupcakes en muffins verschillende ingrediënten gebruikt. Muffins zijn minder zoet en er wordt gebruik gemaakt van baking soda om het mooie kapje te maken. Voor deze muffins heb ik vrij weinig suiker gebruikt, ongeveer 2,5 gram per muffin. De bananen geven voldoende zoetheid dus daar hoeft niet veel meer bij.

Banaanmuffins kun je heel eenvoudig bewaren, zo kun je er langer van genieten. Hieronder lees je er alles over of kijk op de website van het Voedingscentrum:

Op kamertemperatuur – een paar dagen: Bewaar de muffins in een luchtdichte verpakking. Plaats een stuk keukenpapier onder en boven de muffins in de verpakking om overtollig vocht op te nemen en te voorkomen dat de muffins klef worden.

In de koelkast – 1 week: Plaats de muffins in een luchtdichte verpakking of wikkel ze individueel in plasticfolie. Houd er rekening mee dat het bewaren in de koelkast de muffins iets droger kan maken, dus je kunt ze kort opwarmen in de magnetron (ongeveer 10-15 seconden) voor het serveren om ze weer wat zachter te maken.

In de vriezer – 3 maanden: Wikkel de muffins individueel in plasticfolie of aluminiumfolie en plaats ze vervolgens in een diepvrieszak of luchtdichte verpakking. Dit voorkomt vriesbrand en houdt de muffins langer vers. Om de muffins te ontdooien, laat je ze gewoon op kamertemperatuur komen.

Tip!

Om de mooiste banaanmuffins te maken is het aan te raden de oven op boven- en onderwarmte in te stellen. Zou je de oven op de heteluchtstand zetten, dan is de warmte minder goed verdeeld en haal je uiteindelijk scheve muffins uit de oven. Dat is natuurlijk hartstikke jammer, maar de muffins zijn alsnog lekker! Heb je alleen een heteluchtoven, zonder boven- en onderwarmte? Draai dan het muffinblik af en toe, zo wordt de warmte beter verdeeld en rijzen ze mooi recht omhoog.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en vet een muffinvorm goed in en zet er eventueel papieren muffinvormpjes in.

  2. Pel de bananen en prak ze, in een kom, met een vork fijn. Voeg yoghurt, ei, vanille extract en olijfolie toe en meng goed door elkaar.

  3. Zeef de bloem boven de kom en voeg zout, bakpoeder, baking soda en suiker toe. Meng opnieuw kort en snel door tot je een mooi beslag hebt. Het hoeft niet helemaal glad te zijn.

  4. Schep ongeveer drie eetlepels van het beslag in een apart kommetje en meng hier cacao doorheen.

  5. Schep het beslag met een ijstang in de muffinvorm. Verdeel ook het beslag met cacao over de muffinvorm en roer met een satéprikker de twee soorten beslag door elkaar.

  6. Bak de banaanmuffins in ongeveer 20 minuten gaar. Met een satéprikker kun je controleren of ze gaar zijn. Steek de satéprikker in één van de muffins, als deze er schoon uit komt zijn de muffins gaar. Zit er nog beslag aan de prikker, bak de muffins dan nog iets langer.

    Eet smakelijk!

Keywords: Banaan, Bloem, Yoghurt, Cacao, Vanille, Suiker, Olijfolie

Share it on your social network

Ga naar de inhoud