Print opties:

Banaan-karamel tarte tatin

Banaan karamel tarte tatin

Soms zijn er van die dagen dat je zin hebt in een zelfgebakken taart, maar dat je daar geen uren voor in de keuken wilt staan. Ik hou enorm van bakken en koken, maar ook ik heb van die dagen. Daarom bedacht ik deze hele lekkere, maar ook makkelijk te maken banaan-karamel tarte tatin. De meeste ingrediënten zul je al in huis hebben en het kost dus je weinig tijd. Klinkt goed toch?

Banaan-karamel tarte tatin

De smaken van banaan en karamel gaan ontzettend goed samen! Ik vind het heerlijk. Ik maakte bijvoorbeeld ook banoffee sloffen met dezelfde smaakcombi. Zoet, romig en met de harde bodem van de tarte tatin maakt dit een heerlijke taart! Je kunt de banaan-karamel tarte tatin bij de koffie eten, maar ook prima als dessert met een bolletje roomijs. Gewoon een tip!

Tarte tatin

Het bakken van een tarte tatin staat al heel lang op mijn lijstje om eens te doen. Het is namelijk geen gewone taart, maar een taart die 'op z'n op' gebakken wordt. Een klassieke tarte tatin wordt trouwens gemaakt met appels, maar er zijn ook varianten met bijvoorbeeld ananas of zelfs groenten. Ik heb er voor gekozen om een banaan-karamel tarte tatin te maken omdat de combinatie mij heel erg aanspreekt. Het verhaal over hoe de tarte tatin ooit ontstond vind ik ook erg leuk! Stéphanie en Caroline Tatin maakten samen een appeltaart. In plaats van het deeg als eerst in de vorm te leggen, begonnen zij met de appels. Dat was niet helemaal de bedoeling, waardoor zij de beslissing maakten het deeg er dan maar bovenop te leggen en de taart na het bakken om te draaien. Dat bleek een succes!

Bewaren

De banaan-karamel tarte tatin kun je maximaal twee dagen bewaren in de koelkast. Dek de taart wel even goed af. Je kunt de taart dan voor serveren nog even opwarmen in de oven, 10 minuten op 150 graden. Het lekkerst is de taart als 'ie net een half uur tot drie kwartier uit de oven is. Deze banaan-karamel tarte tatin is niet geschikt om in te vriezen.

Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Tijd
Kooktijd: 40 min Rusttijd: 30 min Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties 10
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
  • 3 bananen
  • 160 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 300 gram suiker
  • 240 milliliters melk
  • 120 gram Blue Band Margarine (op kamertemperatuur)
  • 110 milliliters Blue Band Vloeibaar
  • 125 milliliters slagroom
Aan de slag
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht) en vet een bakvorm goed in met boter.

  2. Doe de margarine met de bloem in een kom en snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.

  3. Voeg 100 gram suiker toe, schenk de melk erbij en kneed met de hand tot een soepel deeg. Maak een bal van het deeg, dek af met plasticfolie en leg voor minimaal 30 minuten in de koelkast.

  4. Doe de vloeibare boter met 200 gram suiker in een steelpan en laat de suiker oplossen in de boter. Voeg de slagroom toe als de suiker begint te verkleuren en roer goed door tot alles gemengd is. Het kan even duren voor de suiker verkleurt, geen zorgen!

  5. Haal de steelpan van het vuur en schenk de karamel in de bakvorm.

  6. Snijd de bananen in plakjes en leg deze in de karamel. Kijk uit voor je vingers, de karamel is heet.

  7. Rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je bakvorm. Leg het deeg over de banaan en karamel. Stop de randen iets in.

  8. Bak de taart in 20 minuten goudbruin. Laat de taart 15 minuten afkoelen, leg er vervolgens een taartschaal bovenop en keer ze samen om.

    Eet smakelijk!

  9. Dit recept kwam in samenwerking met Blue Band tot stand.

Keywords: Banaan, Karamel, Boter, Room, Vanille

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !