Ik ben iemand die, als het om eten gaat, heel erg houdt van ongewone combinaties. Dan kun je denken aan een boterham met kaas en jam, pindakaas en hagelslag of pindakaas met jam. Niet het meest voor de hand liggend, maar wel lekker. Ook als ik aan het koken ben doe ik dat, een beetje kaneel in tomatensaus bijvoorbeeld. Iets dat al een tijdje in mijn hoofd zat was om jam te maken. Geen zoete jam van fruit, maar bacon en uienjam. Officieel is het overigens geen echte jam omdat er niet voldoende suiker in zit, maar de bereiding komt redelijk overeen. Ik neem je mee in mijn hoofd om uit te leggen hoe zo’n idee uiteindelijk een pot jam wordt.

Bacon en uienjam

Ik zag het helemaal voor me! Hoe lekker zou bacon en uienjam zijn op brood, met brie en rucola of met oude kaas? Op een burger leek mij ook heerlijk, of als dip op een borrelplank! Ideeën genoeg. Daarom dook ik de keuken in en ben in de kastjes en koelkast gaan kijken om inspiratie op te doen voor de ingrediënten. Ik heb gewikt, gewogen en veel gewisseld met producten, maar ik heb een verrassende ingrediëntenlijst gemaakt. Met ui en bacon als basis en suiker, knoflook, koffie, balsamicoazijn, komijn en peper als aanvulling ging ik aan de slag. Koen vroeg zich af of het wel goed met mij ging toen hij alles op het aanrecht zag staan. Het ging heel goed en hoe verder de jam vorderde, hoe meer ook Koen overtuigd raakte.

Koffie

Koen vond vooral de koffie maar gek als ingrediënt. Dat kan ik mij ook goed voorstellen! Hoewel je je geen koffie proeft als je bacon en uienjam eet, doet het veel voor de smaak. De koffie zorgt voor iets magisch, je proeft iets dat je niet kunt thuisbrengen maar wat zo lekker is dat je de jam blijft eten! Zeker in combinatie met balsamicoazijn en bruine basterdsuiker. Het geeft een hele diepe, donkere smaak, ik hou er van! Het toevoegen van knoflook, komijn en peper ging een beetje op gevoel. Steeds een beetje meer erbij en dan proeven. Zo kom je vanzelf tot een perfecte bacon en uienjam.

Bewaren

Het recept hieronder is genoeg voor één pot bacon en uienjam. Die kun je in één keer met een lepel leegeten, maar je kunt het ook heel goed bewaren. Nog best een tijdje ook! Als je de jam in een goed afsluitbare en schone pot bewaart, blijft het in de koelkast twee tot drie weken goed. Al betwijfel ik of je dat redt! Nog één allerlaatste tip: zorg er wel voor dat je steeds een schone lepel of een schoon mes gebruikt als je jam uit het potje haalt.

Kooktijd 75 min Totale tijd 1 uur 15 minuten Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Herfst

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd de bacon in blokjes, snipper de ui en pers de tenen knoflook.

  2. Verwarm een pan, zonder olie of boter, op hoog vuur en bak hierin de bacon bijna krokant. Haal vervolgens de bacon uit de pan en zet dit even in een schaaltje opzij. Laat het vet dat achterblijft wél in de pan zitten.

  3. Bak de gesnipperde rode ui in het vet van de bacon tot de ui glazig ziet. Zet het vuur laag en voeg alle andere ingrediënten, inclusief de bacon, toe. Doe een deksel op de pan en laat de jam langzaam inkoken.

  4. Roer de bacon uien jam zo nu en dan even goed door en controleer of het niet aanbrandt. ;-) Als de jam dik genoeg is naar je smaak, dan kun je het met de staafmixer heel kort pureren. Een paar pulsen is voldoende, dan zijn de grotere stukken eruit, maar is het nog niet helemaal glad.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bacon, Ui, Knoflook, Suiker, Kruiden
Ingedeeld onder
Naar de inhoud springen