Bacon jam, is een ongewone smaak voor jam maar is perfect voor liefhebbers van hartige smaken en biedt een perfecte combinatie van zoet en zout. Met dit recept kun je een heerlijke pot bacon jam bereiden die niet alleen geweldig smaakt, maar ook lang houdbaar is. Of je het nu als smaakvolle toevoeging aan je favoriete gerechten gebruikt of gewoon met een lepel uit de pot eet, deze bacon jam zal je zeker verrassen.

Dit basisrecept levert een heerlijke pot bacon jam op die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Of je het nu op brood smeert, door pasta roert of als topping voor gegrild vlees gebruikt, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Ik ben iemand die, als het om eten gaat, heel erg houdt van ongewone combinaties. Dan kun je denken aan een boterham met kaas en jam, pindakaas en hagelslag of pindakaas met jam. Niet het meest voor de hand liggend, maar wel lekker. Ook als ik aan het koken ben doe ik dat, een beetje kaneel in tomatensaus bijvoorbeeld. Iets dat al een tijdje in mijn hoofd zat was om jam te maken. Geen zoete jam van fruit, maar bacon jam. Officieel is het overigens geen echte jam omdat er niet voldoende suiker in zit, maar de bereiding komt redelijk overeen. Ik neem je mee in mijn hoofd om uit te leggen hoe zo’n idee uiteindelijk een pot jam wordt.

Bacon jam

Ik zag het helemaal voor me! Hoe lekker zou bacon jam zijn op brood, met brie en rucola of met oude kaas? Op een burger leek mij ook heerlijk, of als dip op een borrelplank! Ideeën genoeg. Daarom dook ik de keuken in en ben in de kastjes en koelkast gaan kijken om inspiratie op te doen voor de ingrediënten. Ik heb gewikt, gewogen en veel gewisseld met producten, maar ik heb een verrassende ingrediëntenlijst gemaakt.

Met ui en bacon als basis en suiker, knoflook, koffie, balsamicoazijn, komijn en peper als aanvulling ging ik aan de slag. Koen vroeg zich af of het wel goed met mij ging toen hij alles op het aanrecht zag staan. Het ging heel goed en hoe verder de jam vorderde, hoe meer ook Koen overtuigd raakte.

Koffie

Koen vond vooral de koffie maar gek als ingrediënt. Dat kan ik mij ook goed voorstellen! Hoewel je je geen koffie proeft als je bacon jam eet, doet het veel voor de smaak. De koffie zorgt voor iets magisch, je proeft iets dat je niet kunt thuisbrengen maar wat zo lekker is dat je de jam blijft eten! Zeker in combinatie met balsamicoazijn en bruine basterdsuiker. Het geeft een hele diepe, donkere smaak, ik hou er van! Het toevoegen van knoflook, komijn en peper ging een beetje op gevoel. Steeds een beetje meer erbij en dan proeven. Zo kom je vanzelf tot een perfecte bacon jam. Heerlijk op roggebrood als borrelhapje!

Pittig:

Voeg fijngehakte rode pepers of een snufje cayennepeper toe voor een pittige twist. Dit geeft de bacon jam een extra dimensie en maakt het heel geschikt voor liefhebbers van pittig eten.

Zoet:

Experimenteer met extra zoetstoffen zoals honing of dadelsiroop voor een verrassende zoete ondertoon. Combineer het met zachte kazen als brie en camembert voor een ultieme smaakcombinatie. Het zachte van de kazen gaat heel mooi samen met de unieke smaak van bacon jam! Hierboven zag je al een link naar een recept waarin de jam gecombineerd wordt met brie. Echt een aanrader om te proberen!

Kruiden:

Voeg verse kruiden toe zoals tijm, rozemarijn of salie om de smaak van de bacon jam te verfijnen. Dit geeft het een smaakvolle touch en maakt het geschikt voor diverse gerechten zoals bijvoorbeeld pasta.

Bewaren

Het recept hieronder is genoeg voor één pot bacon jam. Die kun je in één keer met een lepel leegeten, maar je kunt het ook heel goed bewaren. Nog best een tijdje ook! Als je de jam in een goed afsluitbare en schone pot bewaart, blijft het in de koelkast twee tot drie weken goed. Al betwijfel ik of je dat redt! Nog één allerlaatste tip: zorg er wel voor dat je steeds een schone lepel of een schoon mes gebruikt als je jam uit het potje haalt.

De smaken zullen zich na verloop van tijd verder ontwikkelen, waardoor het nog lekkerder wordt. Serveer de bacon jam op kamertemperatuur voor de beste smaak. Gebruik het als spread op vers gebakken brood, als topping voor een gegrilde burger of als smaakmaker in pastagerechten. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je creativiteit de vrije loop!

Duik dus snel de keuken in, laat je verrassen en verwennen en deel deze heerlijke bacon jam met vrienden en familie. Eet smakelijk!

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd de bacon in blokjes, snipper de ui en pers de tenen knoflook.

  2. Verwarm een pan, zonder olie of boter, op hoog vuur en bak hierin de bacon bijna krokant. Haal vervolgens de bacon uit de pan en zet dit even in een schaaltje opzij. Laat het vet dat achterblijft wél in de pan zitten.

  3. Bak de gesnipperde rode ui in het vet van de bacon tot de ui glazig ziet. Zet het vuur laag en voeg alle andere ingrediënten, inclusief de bacon, toe. Doe een deksel op de pan en laat de jam langzaam inkoken.

  4. Roer de bacon uien jam zo nu en dan even goed door en controleer of het niet aanbrandt. ;-) Als de jam dik genoeg is naar je smaak, dan kun je het met de staafmixer heel kort pureren. Een paar pulsen is voldoende, dan zijn de grotere stukken eruit, maar is het nog niet helemaal glad.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bacon, Ui, Knoflook, Suiker, Kruiden
Ingedeeld onder

Dit vind je misschien ook interessant

Share it on your social network

Ga naar de inhoud