Als je een heerlijk gerecht met asperges gemaakt heb, bijvoorbeeld een plaattaart met asperges of pasta met gewokte asperges en garnalen, dan hou je altijd de schillen kontjes over. Gooi ze vooral niet weg, je kunt er een heerlijke soep mee maken! Door aspergesoep van schillen te maken haal je alles uit je asperges. Zo lang zijn ze niet in het seizoen, dus moeten we er optimaal van genieten. 😉

Aspergesoep van schillen

De heerlijke witte asperges zijn maar kort in het seizoen. Gelukkig kunnen we er ook na die tijd nog van genieten! Verse asperges kun je, als je ze geschild hebt, prima invriezen. Heb je asperges gekookt, dan kun je het kookvocht en de schillen gebruiken voor een heerlijke aspergesoep. Ook de soep kun je prima invriezen zodat je het hele jaar door kunt smullen. Aspergesoep van schillen is een hele goede manier om verspilling tegen te gaan. Ook restjes van asperges kun je er namelijk goed in verwerken! Ga je asperges koken? Hou dit recept erbij en je maakt meteen een heerlijk soepje van alles dat je overhoudt.

Van bouillon tot soep

Om aspergesoep van schillen te maken, kook je van de schillen eerst een bouillon. Je kunt er daarna voor kiezen de schillen en kontjes met een keukenmachine te vermalen zodat ze volledig in de soep verwerkt kunnen worden. Onze keukenmachine is hier niet heel geschikt voor, dus ik heb de schillen na het koken uiteindelijk weggegooid.

De aspergesbouillon die overblijft na het koken van de schillen, verwerk je met een roux tot een heerlijke gebonden soep. Als je eenmaal aspergesoep van schillen gemaakt hebt, dan maak je dat voortaan elke keer als je asperges klaarmaakt! Het is een easy winwin! Het is een aanrader om er voor het serveren nog wat hamreepjes en verse peterselie of en gekookt eitje aan toe te voegen.

Als je de aspergesoep binnen enkele dagen wilt eten, bewaar hem dan in de koelkast. Je kan de soep gemiddeld 2 dagen bewaren. Proef ook altijd of de soep niet zuur smaakt of niet lekker ruikt voordat je deze weer gaat eten.

Aspergesoep van schillen

Kooktijd 45 minuten Totale tijd 45 minuten
Heerlijke aspergesoep van schillen! Maak van de schillen van asperges een heerlijke bouillon en maak hier met een roux een fantastische aspergesoep van.
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 6 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

  1. Neem een grote pan en smelt ongeveer 25 gram boter. Bak hierin de gesnipperde ui tot deze glazig ziet.

  2. Voeg anderhalve liter water (of kookvocht van asperges), het bouillonblokjes en de aspergeschillen en -kontjes aan toe. Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan ongeveer 30 minuten doorkoken.

  3. Haal na 30 minuten de pan van het vuur en neem een zeef en een andere pan of hittebestendige kom. Zeef de aspergebouillon boven de andere pan en zet even apart.

  4. Smelt de overige roomboter in de pan waarin je de aspergebouillon hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de boter niet kleurt. Voeg op een laag vuur de bloem toe en roer goed grondig door. Laat het geheel ongeveer 3 minuten doorgaren zonder dat de roux kleurt. De roux is klaar als deze gaat "zweten".

  5. Voeg vervolgens met een soeplepel de bouillon beetje bij beetje aan de roux toe en roer met een garde tot een gladde soep, net zo lang tot alle bouillon met de roux gemengd is. Laat de soep nog 5 minuten doorkoken en draai vervolgens het vuur uit.

  6. Breng de soep op smaak met een snuf peper, schenk de slagroom erbij en roer nog eenmaal goed door. Serveer de soep met verse peterselie en eventueel wat hamreepjes.

    Eet smakelijk!

Keywords: Asperges, Water, Bouillon, Bloem, Room, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud