Een aspergesalade voor op brood is een heerlijk en gezonder alternatief voor traditionele broodbeleggen zoals kaas en vleeswaren. Asperges zijn rijk aan voedingsstoffen en hebben een heerlijke smaak die perfect past bij brood en toastjes.

Aspergesalade

Een aspergesalade voor op brood kan op verschillende manieren bereid worden. Zo kun je ze op klassieke wijze bereiden met ham en ei of bijvoorbeeld kiezen voor een salade met groene asperges, die een wat mildere smaak hebben dan witte asperges. Maar ook witte asperges zijn geschikt voor een salade, bijvoorbeeld in combinatie met gerookte zalm of ham. Voor dat laatste heb ik zelf gekozen. Deze salade is gemaakt met witte asperges, in combinatie met ei en beenham.

Je kunt de aspergesalade naar je eigen smaak aanpassen. Wil je ‘m gezonder maken? Voeg dan wat meer yoghurt toe en minder mayonaise.

Witte asperges

Een aspergesalade is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Asperges bevatten namelijk veel voedingsstoffen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur. De groente werkt bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Klinkt als een superfood toch?

Ook belangrijk om te weten is dat er voor en in het oogstseizoen voor asperges geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen wordt dat in een minimale hoeveelheid gebruikt en alleen wanneer het echt nodig is. Omdat de middelen na het oogstseizoen gebruikt worden komen deze niet in aanraking met de asperges zelf. Hierdoor zijn asperges één van de schoonste groenten die er in Nederland zijn.

Ben je op zoek naar inspiratie voor het maken van een aspergesalade voor op brood? Er zijn tal van recepten te vinden online die je stap voor stap uitleggen hoe je het gerecht kunt bereiden. Zo kun je ook nog eens zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt en hoe je de salade serveert.

Verkrijgbaarheid en bereiding

Witte asperges zijn een heerlijke en gezonde groente die in het voorjaar verkrijgbaar zijn. Deze lange, witte stengels hebben een zachte en subtiele smaak en zijn zeer veelzijdig in de keuken. Nederlandse asperges zijn alleen te koop tijdens het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen start begin april en duurt tot en met 24 juni. 

Witte asperges kunnen op verschillende manieren worden bereid. Zo kun je ze bijvoorbeeld koken en serveren met een beetje boter en verse peterselie. Maar je kunt ze ook grillen, roosteren of stomen en ze verwerken in een heerlijke salade, omelet of risotto.

Het schillen van de asperges is een belangrijke stap in de bereiding. Je kunt hiervoor een speciale aspergeschiller gebruiken, maar een dunschiller werkt ook prima. Schil de asperges vanaf net onder de kop tot aan de onderkant en verwijder de houtachtige uiteinden.

Bewaren

Asperges kun je in de koelkast bewaren. Verse witte asperges kun je inwikkelen in een vochtige schone theedoek. Dan zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dat het aspergeseizoen niet heel lang duurt hoeft je er niet van te weerhouden om ook daarna nog gerechten met asperges te maken. Je kunt asperges goed invriezen als je ze zorgvuldig schilt. Verpak ze in een zakje en leg ze in de vriezer, je kunt ze zeker drie maanden bewaren! Je kunt ze vanuit de vriezer direct koken, zonder ontdooien.

Je kunt een aspergesalade prima van te voren maken. Als je het afdekt en verse ingrediënten gebruikt, kun je het in de koelkast maximaal drie dagen bewaren. De smaak wordt er met de dag beter van. De salade is niet geschikt om in te vriezen, maar dat maakt ook niet zoveel uit aangezien je in een handomdraai een nieuw schaaltje vol gemaakt hebt!

Andere recepten

Ben je op zoek naar inspiratie voor het maken van witte asperges? Er zijn op deze website meerdere gerechten met asperges te vinden. Wat denk je van een plaattaart met witte asperges of een pasta met asperges en garnalen? Mocht je asperges gaan eten , gooi de schillen en de achterkantjes niet weg! Je kunt er een heerlijke aspergesoep mee maken!

Kortom, witte asperges zijn een gezonde en veelzijdige groente die op veel verschillende manieren bereid kunnen worden. Of je nu op zoek bent naar een lichte lunch, een gezonde snack of een feestelijk diner, witte asperges zijn altijd een goede keuze!

Aspergesalade voor op brood

Kooktijd 15 15 mins Totale tijd 15 minuten
Frisse aspergesalade voor op brood met beenham en ei
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Snijd voordat je begint met het schillen van witte asperges ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af en leg de asperges 30 minuten in koud water. Schil de asperges vervolgens vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit steeds iets overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Schil de asperges twee keer helemaal rond.

  2. Leg de geschilde asperges in koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal de asperges voorzichtig uit de pan en laat de asperges goed uitlekken op keukenpapier.

  3. Snijd de eieren en de beenham in kleine stukjes en hak de peterselie en de bieslook fijn. 

  4. Meng de eieren, beenham en de kruiden met Griekse yoghurt, mosterd en mayonaise. Roer heel goed door elkaar. 

  5. Snijd de asperges in de lengte doormidden en in kleine stukjes. Meng de stukjes door het eerder gemaakte mengsel. Breng de aspergesalade op smaak met versgemalen peper en zout.

    Geniet er van!

Keywords: Witte asperges, Beenham, Ei, Yoghurt, Mayonaise, Mosterd, Kruiden

Share it on your social network

Ga naar de inhoud