Asperges met ham en ei, de traditionele wijze is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Ik kan mij er ieder voorjaar weer op verheugen! Nu de aspergetijd weer is begonnen en ik een hele box vol heerlijke verse witte asperges kreeg van het Nederlands Asperge Centrum kon ik niet anders dan direct de keuken in duiken! Mijn eerste gerecht van dit jaar is asperges op traditionele wijze: asperges met ham en ei.

Asperges met ham en ei is een klassiek en traditioneel gerecht dat vooral populair is tijdens het aspergeseizoen, dat meestal loopt van april tot juni, afhankelijk van de regio. Hier zijn, naast asperges, de basisprincipes van het gerecht:

 1. Ham: Vaak wordt gekozen voor een dun gesneden plakje ham, zoals schouderham, of beenham. Maar ook Parmaham of een andere soort ham met een uitgesproken smaak kunnen heerlijk zijn bij witte asperges.
 2. Ei: Meestal wordt een gekookt of gepocheerd ei geserveerd bovenop de asperges en ham. Het zachte, romige eigeel mengt zich met de andere ingrediënten en geeft het gerecht een rijke smaak en textuur. Je kunt er ook voor kiezen om eiersalade te maken en die bij de asperges te serveren.
 3. Hollandaisesaus: Dit is een klassieke saus die vaak bij asperges wordt geserveerd. Het is een romige, boterige saus op basis van gesmolten boter, eierdooiers, en citroensap. De saus voegt een extra laag smaak toe aan het gerecht en bindt alle ingrediënten samen. In dit recept kies ik er echter voor om alleen de boter als saus bij de asperges met ham en ei te serveren.
 4. Optionele toevoegingen: Soms worden er extra ingrediënten toegevoegd, zoals aardappelen, groene kruiden zoals peterselie of bieslook, of geraspte kaas.

Het gerecht wordt vaak geserveerd als een voorgerecht of lichte hoofdmaaltijd en is geliefd om zijn eenvoudige maar verfijnde smaken. Het is een traditioneel gerecht in veel Europese landen, vooral in landen waar asperges veel worden geteeld, zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Witte asperges zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens gezond. Asperges bevatten namelijk veel voedingsstoffen. Er wordt gezegd dat de groente bloedzuiverend werkt en kan als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Klinkt als een superfood toch?

Ook belangrijk om te weten is dat er voor en in het oogstseizoen voor asperges geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen wordt dat in een minimale hoeveelheid gebruikt en alleen wanneer het echt nodig is. Omdat de middelen na het oogstseizoen gebruikt worden komen deze niet in aanraking met de asperges zelf. Hierdoor zijn asperges één van de schoonste groenten die er in Nederland zijn.

Alle reden dus om lekker aan de slag te gaan en asperges met ham en ei te maken.

Witte asperges zijn in het voorjaar verkrijgbaar. Deze lange, witte stengels hebben een zachte en subtiele smaak en zijn zeer veelzijdig in de keuken. Nederlandse asperges zijn alleen te koop tijdens het aspergeseizoen. Het aspergeseizoen start begin april en duurt tot en met 24 juni. 

Witte asperges kunnen op verschillende manieren worden bereid. Je kunt natuurlijk dit recept volgen en asperges met ham en ei maken. Maar je kunt ze ook grillen, roosteren of stomen en ze verwerken in een heerlijke plaataart, salade of pasta.

Het schillen van de asperges is een belangrijke stap in de bereiding. Je kunt hiervoor een speciale aspergeschiller gebruiken, maar een dunschiller werkt ook prima. Schil de asperges vanaf net onder de kop tot aan de onderkant en verwijder de houtachtige uiteinden. Gooi de schillen en afsnijdsels niet weg! Hier kun je een heerlijke aspergesoep van maken.

Asperges kun je in de koelkast bewaren. Verse witte asperges kun je inwikkelen in een vochtige schone theedoek. Dan zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dat het aspergeseizoen niet heel lang duurt hoeft je er niet van te weerhouden om ook daarna nog gerechten met asperges te maken. Je kunt asperges goed invriezen als je ze zorgvuldig schilt. Verpak ze in een zakje en leg ze in de vriezer, je kunt ze zeker drie maanden bewaren! Je kunt ze vanuit de vriezer direct koken, zonder ontdooien.

Asperges met ham en ei

Kooktijd 20 minuten Totale tijd 20 minuten
Asperges op traditionele wijze: asperges met ham en ei
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 4 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Cooking Mode Disabled

Aan de slag

 1. Kook de eieren in 8-10 minuten gaar in ruim water.

 2. Snijd ongeveer 2 centimeter van de uiteinden van de asperges en schil ze goed. Leg de asperges in de pan en zet ze net onder met koud water en een snufje zout. Breng de asperges aan de kook en zet het vuur laag zodra ze koken. Laat de asperges 3 tot 4 minuten zachtjes doorkoken en zet dan het vuur uit en laat afgedekt nog 10-15 minuten staan in het kookvocht. Prik met een vork in de asperges, als je er makkelijk doorheen prikt en zacht aanvoelt zijn de asperges gaar.

 3. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. 

 4. Smelt de boter in een pan.

 5. Leg de asperges op een bord. Verdeel de plakjes ham en de eieren er overheen. Giet de gesmolten boter ten slotte over de asperges en breng het gerecht op smaak met zout en peper.

  Tip: dit gerecht is heerlijk met krieltjes!

  Eet smakelijk!

Keywords: Asperges, Ham , Ei, Boter

Share it on your social network

Ga naar de inhoud