Appeltaart is iets oer-Hollands. Ik denk dat er in elke Nederlandse familie wel een familierecept voor is. Deze appeltaart maakte ik voor het eerst in 2018, op verzoek van mijn (toen nog) vriend. Hij wilde graag een appeltaart met een “harde korst” omdat hij dat als klein mannetje bij zijn oma at. Hij vond dat altijd zo lekker dat hij het voor zijn 29e verjaardag ook wel weer eens wilde eten. Ik heb Koen flink uitgehoord om alle details van de taart te horen en ben de uitdaging aangegaan. Gelukkig is de taart goedgekeurd en ik maak ‘m nog steeds regelmatig.

Appeltaart

Wat is het geheim van deze appeltaart met een harde, knapperige korst? Geen bakpoeder toevoegen of zelfrijzend bakmeel gebruiken. De korst wordt daardoor lekker knapperig. Daarbij zijn de appels ook van belang bij een appeltaart. Je wilt een taart met stukjes appel, niet een taart met appelmoes. Kies daarom voor een frisse, stevige appel! Ik kies altijd voor Goudrenetten, maar Jonagold kan ook prima. Allebei de soorten zijn friszuur van smaak, de taart wordt dan ook niet te zoet. Er gaat ten slotte al voldoende suiker in. 😉 Om te voorkomen dat de korst knapperig is en de bodem zompig, strooi je wat paneermeel op de bodem van je bakvorm.

Bewaren

Er zijn diverse manieren om een appeltaart te bewaren. Als je de taart in een taartdoos bewaart, dan blijft de taart in de koelkast zeker 3 dagen goed. Langer dan drie dagen bewaren kan ook, dan kun je de taart het best in de vriezer bewaren. De taart blijft dan drie maanden houdbaar. Appeltaart is warm wel het lekkerst, dus je kunt ‘m voor je serveert het best even opwarmen in de oven. Verwarm de oven voor op 175 graden en na tien minuten in de oven heb je een heerlijk warme appeltaart. Vergeet je de slagroom niet?

Kooktijd 100 min Totale tijd 1 uur 40 minuten Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm in met boter. Bestrooi de bodem van de springvorm met een klein beetje paneermeel.

  2. Meng de bloem met 250 gram suiker en de boter samen met het zout tot een soepel deeg. Maak een bal van 2/3 van het deeg en leg het een half uur te rusten in de koelkast. Aan het andere deel voeg je wat extra bloem toe. Wrijf dit tussen je vingers tot kruimels.

  3. Maak intussen de vulling. Schil de appels en snijd in blokjes. Meng de appelblokjes met 50 gram suiker, de vanillesuiker, kaneel en de rozijnen.

  4. Rol het deeg dat je in de koelkast hebt gelegd uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de springvorm. 

  5. Schep de appelblokjes in de vorm en strooi de kruimels er over heen.

  6. Bak de taart in 75 minuten goudbruin en gaar.

    Eet smakelijk!

Keywords: Appels, Rozijnen, Vanille, Kaneel, Boter, Suiker
Naar de inhoud springen