Een meer Hollands bijgerecht dan appelmoes is er denk ik niet. Iedereen heeft het wel eens gegeten, maar wist je dat het super simpel is om het zelf te maken? Ik laat je zien dat je van 750 gram appels binnen 35 minuten een pot vol appelmoes maakt!

Appelboom in de tuin

Koen en ik hebben een mini appelboompje in de tuin staan. Elk jaar groeien er appels aan. Het begon met één appel, het jaar daarna vier en inmiddels zijn het er jaarlijks tussen de vijfentwintig en veertig appels. Een groot deel wordt door vogels en andere dieren aangevreten en dat is prima. Wij houden om en nabij de vijftien appels zelf over en dat is meer dan genoeg. Maar wat doe je met die appels? Ik maak er sowieso altijd een appeltaart van. Van de rest van de appels maak ik steeds iets anders. Dit keer appelmoes!

Zelf appelmoes maken

Om zelf appelmoes te maken heb je maar 4 ingrediënten nodig! Appels, water, citroensap en kaneel. Geen suiker? Nee, als je voor friszoete appels kiest heb je geen extra suiker nodig. De saus is dan van zichzelf al zoet genoeg. Behalve dat je weinig ingrediënten nodig hebt, heb je er ook niet zo heel veel tijd voor nodig. In ongeveer 35 minuten ben je klaar. Dan heb je de appels geschild, gesneden en tot moes gekookt. De appelmoes zit dan zelfs al in een pot. Kleine moeite dus, voor een verrukkelijk resultaat!

Bewaren

Omdat er in zelfgemaakte appelmoes minder suiker zit dan in die uit de winkel. Dat zorgt er voor dat je het minder lang kunt bewaren, maar dat geeft niet. De appelmoes is zo lekker dat de pot in no time leeg zal zijn! Zorg dat de pot goed uitgekookt en droog is en gebruik een schone lepel om de moes uit de pot te halen. Dat zorgt er allemaal voor dat je je zelfgemaakte appelmoes langer kunt bewaren. Je zou het ook in kunnen vriezen, dan blijft het ongeveer drie maanden houdbaar.

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Was de appels goed af, schil ze en snijd in parten. Verwijder het klokhuis en snijd de partjes appel in stukjes.

  2. Doe de appels in een pan met water en citroensap en breng langzaam aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten koken.

  3. Roer regelmatig in de pan. Druk eventueel de stukjes appel uit elkaar met een pollepel.
    Voor een gladdere appelmoes kun je de saus pureren.

  4. Voeg een theelepel kaneel aan de appelmoes toe en roer nogmaals goed door. Schenk de warme appelmoes in een goed gesteriliseerde pot, sluit deze goed af en laat afkoelen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Appel, Kaneel, Water, Citroensap

Share it on your social network

Ga naar de inhoud