Naast oliebollen horen appelbeignets bij oud en nieuw als je ‘t mij vraagt! Ik vind ze heerlijk, vooral met suiker en kaneel eroverheen. Het liefst maak ik ze zelf en daar heb ik een heel snelle manier voor! Hieronder lees je er alles over.

Appelbeignets

Wat zijn appelbeignets precies? Heel simpel gezegd zijn het plakken appel in beslag of bladerdeeg, die gebakken worden in hete olie of een oven. Een soort appelflap dus. Zelf bak ik ze graag in bladerdeeg. Dat geeft iets minder rommel dan appelbeignets met beslag. Al kan dat ook aan mijn (gebrek aan) techniek liggen, hahaha. Je hebt er ook maar 5 ingrediënten voor nodig: een rol bladerdeeg of losse plakjes bladerdeeg, 2 appels, 1 ei suiker en kaneel. That’s it! Misschien heb je het allemaal al wel in huis en hoef je er niet eens speciaal voor naar de winkel.

Vulling

Ik eet een appelbeignet het liefst naturel met alleen suiker en kaneel er overheen. Heel veel meer heeft het wat mij betreft niet nodig. Maar met de vulling van appelbeignets kun je variëren als je zou willen. Behalve een schijf appel, kun je er bijvoorbeeld ook een bolletje amandelspijs aan toevoegen. Ook gehakte noten zijn erg lekker in een beignet of een stukje chocolade. Net wat jij lekker vindt!

Bewaren

Appelbeignets kun je goed een dag van te voren maken. Het lekkerst zijn ze als ze net vers uit de oven komen. Je kunt ze twee tot drie dagen bewaren. Zorg wel dat ze goed afgekoeld zijn, verpak ze luchtdicht en bewaar ze buiten de koelkast. Invriezen zou ik niet aanraden, dat doet de smaak en structuur niet heel veel goed. Wil je de appelbeignets voor het serveren nog even opwarmen, verwarm de oven voor op 200 graden en warm de beignets in ongeveer 5 minuten op.

Kooktijd 35 min Totale tijd 35 minuten Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 5 Beste seizoen: Winter

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Verwijder het klokhuis met een appelboor, schil de appels en snijd in plakken van ongeveer 1,5 cm dikte.

  3. Steek uit het bladerdeeg 10 cirkels van ongeveer 10-12 centimeter doorsnede. Leg een schijf appel op een stukje bladerdeeg en leg er een ander plakje overheen. Druk de randen aan met een vork. Herhaal dit tot je 5 appelbeignets gemaakt hebt.

  4. Kluts het ei en bestrijk de bovenkanten van de appelbeignets hiermee. Meng de suiker met kaneel en strooi dit over de appelbeignets.

  5. Bak de appelbeignets in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

    Eet smakelijk!

Keywords: Bladerdeeg, Appel, Suiker, Kaneel