Ik hou van cake, het liefst een verse zelfgebakken cake. Deze appel-frambozen cake maakte ik een paar weken geleden voor het eerst. Het idee was dat ik deze mooi zou fotograferen, dat ik het recept zou uitschrijven en het dan hier met jullie zou delen. De cake was echter zo lekker dat we ‘m al grotendeels op hadden voor ik de cake kon fotograferen. Gelukkig is het echt geen straf om de cake nog een keer te bakken en op te eten, dus dat deed ik. Helemaal alleen hebben we ‘m overigens niet opgegeten, we hebben ‘m netjes gedeeld met vier anderen. Zo zijn we dan ook wel weer! Nu deel ik deze appel-frambozen cake ook met jullie, of in ieder geval het recept…

Appel-frambozen cake

Ik hoef je vast niet uit te leggen dat cake een zachte, luchtige koek is die je in plakjes snijdt. Dat je cake eet bij de koffie of thee en dat een zelfgemaakte cake veel lekkerder is dan een kant en klare cake uit de supermarkt. Dat ga ik dus ook niet doen. Wat wel handig is om te weten is hoe je er bijvoorbeeld voor zorgt dat de stukjes appel en framboos tijdens het bakken niet helemaal op de bodem van de bakvorm terechtkomen. Hoe zorg je er nou voor dat de stukjes fruit goed verdeeld in de appel-frambozen cake zitten? Dat doe je door de stukjes appel en de frambozen door maïzena of bloem te wentelen. Door het laagje maïzena of bloem blijft het fruit op z’n plek in deze apple-frambozen cake. Dit zelfde geldt ook voor andere vullingen zoals noten of chocolade. Je kunt ook sap van fruit gebruiken in je cake, zoals bijvoorbeeld bij deze sinaasappelcake.

Cake bewaren

Cake kun je heel goed en lang bewaren, maar je moet wel even weten hoe je dat het beste doet. Verpak de appel-frambozen cake in folie om uitdroging te voorkomen en bewaar de cake daarna in een keukenkastje. In de koelkast droogt de cake namelijk snel uit. In een keukenkastje blijft cake een week goed. Je kunt cake ook invriezen, goed verpakt blijft het dan zeker drie maanden houdbaar. Als de cake beschimmeld of erg uitgedroogd is, kun je ‘m beter wegdoen. Kijk, ruik en proef goed, cake is echt langer houdbaar dan je zou denken… Gelukkig maar!

Appel-frambozen cake

Kooktijd 85 minuten Totale tijd 1 uur 25 minuten
Lekker luchtige appel-frambozen cake
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 12 Beste seizoen: Lente

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in en bekleed de lange zijkanten en de bodem met bakpapier.

  2. Mix in minimaal vijf minuten de boter en suiker met het vanille extract en het zout tot een romige massa. Schraap zo nu en dan de suiker van de randen van de kom zodat alles opgenomen wordt.

  3. Voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Mix het geheel tot alle eieren zijn opgenomen en het beslag goed luchtig is.

  4. Spatel vervolgens de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag en zorg er voor dat alles goed gemengd word.

  5. Schil de appel en snijd deze in blokjes en rol de frambozen door de maizena. Spatel de appel samen met de frambozen voorzichtig door het cakebeslag.

  6. Schep het beslag in de cakevorm en strik de bovenkant glad. Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Komt de satéprikker schoon uit de cake, dan is deze gaar. Is de satéprikker niet (helemaal) schoon, dan zal de cake nog een paar minuten langer moeten bakken, controleer na de toegevoegde baktijd opnieuw of de cake gaar is.

    Eet smakelijk!

Keywords: Appel, Frambozen, Boter, Eieren, Vanille

Share it on your social network

Ga naar de inhoud