Ik hou enorm van ontbijtjes en het liefst gewoon een schaaltje yoghurt met granola en fruit. Toch vind ik het ook fijn om af en toe iets anders te maken. Havermoutpannenkoeken, ontbijttaart of een crumble. Eerder maakte ik er één met appel en havermout, dit keer is het ananas crumble met hazelnoot en kokos geworden. Oh en ook een beetje havermout. 😉

Ananas crumble

De crumble heb ik dit keer gemaakt van bloem, met roomboter en havermout. Zo is het toch wat voedzamer als ontbijt. Voor de ananas crumble heb ik verse ananas gebruikt. Vindt je het snijden van een ananas teveel gedoe, dan kun je er ook voor kiezen om ananas uit blik of de diepvries te gebruiken. Er is verschil tussen ananas op siroop en ananas op sap. Op sap wil zeggen dat er alleen ananas en ananassap in het blik zitten. Geen extra toevoegingen dus. Op siroop betekend dat de ananas drijft op suikerwater. In beide gevallen suikerrijk. Ananas uit de diepvries is dan de gezondste keuze omdat dat direct ingevroren ananasstukjes zijn, zonder sap, suiker of water erbij.

Snijden

Een ananas snijden voor de ananas crumble lijkt misschien uitdagend, maar dat is helemaal niet ingewikkeld. Tegenwoordig zijn er speciale keukentools voor waarmee je het vruchtvlees uit de schil draait. Zo heb je een mooie spiraal van ananas. Ok zonder tool kun je makkelijk een ananas van de schil ontdoen. Je begint met het wegsnijden van de kroon en de onderkant. Zet het overgebleven deel van de ananas rechtop en snijd de schil er van boven naar beneden af. Werk in de rondte tot alle schil weggesneden is. Bij het schillen kun je wat ruimer snijden zodat je alle zwarte puntjes wegsnijdt. Je kunt ook wat strakker langs de schil snijden en daarna de zwarte puntjes wegsnijden. Hierna snijd je de ananas in plakken of repen. Voor in de ananas crumble heb ik de ananas eerst in repen en daarna in stukjes gesneden. Vergeet de kern niet weg te snijden, deze is hard en niet zo lekker.

Bewaren

Ananas crumble kun je vooraf maken, in de koelkast bewaren. Als je de crumble wilt eten, dan zet je ‘m in de oven. Handig als je het als dessert wilt eten! Heb je de crumble afgebakken, dan kun je het als het afgekoeld is ook wee het best in de koelkast bewaren. Het blijft, goed afgedekt, drie tot vier dagen houdbaar. Eventueel kun je het een paar minuten opnieuw opwarmen in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Moeilijkheidsgraad: Beginner Kooktijd 60 min Totale tijd 1 uur Porties: 8 Beste seizoen: Zomer

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Schil de ananas en snijd in vieren. Verwijder de kern en snijd verder tot je de ananas in kleine stukjes hebt gesneden.

  3. Hak de hazelnoten grof en meng ze met de ananas en bruine basterdsuiker. Schep dit in een licht ingevette ovenschaal.

  4. Meng de maïzena met een klein beetje water tot een papje en giet dit over de ananas.

  5. Meng de boter met de bloem, havermout en geraspte kokos en wrijf met je vingers tot kruimels. Strooi de kruimels over de ananas en zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak de crumble in ongeveer 30 minuten goudbruin.

    Eet smakelijk!

Keywords: Ananas, Suiker, Noten, Bloem, Kaneel, Kokos, Havermout