In het weekend of op vrije dagen vind ik het heerlijk om uitgebreider te ontbijten. Mijn favorieten zijn American pancakes. De pancakes zijn lekker luchtig en fluffy, wat ze ideaal maakt als ontbijt. Ik maak ze graag op zondagochtend om samen met Koen lekker van te genieten. Heerlijk met thee en koffie, fruit en yoghurt of, zoals dit keer, met gebakken banaan en uitgebakken spek. Dat maakt de American pancakes met banaan en spek een fantastische combinatie van zoet en zout. Heerlijk!

American pancakes met banaan en spek

De combinatie van zoet en zout is hemels, als je het mij vraagt. De banaan en spek geven de pancakes net wat extra’s. Daarom heb ik aan het beslag voor de American pancakes ook geen suiker toegevoegd. Dat heeft het niet nodig. Er zijn verschillende manieren om de American pancakes met banaan en spek zo luchtig te krijgen. In dit recept van fluffy pancakes klop je de eiwitten eerst op en die spatel je door het beslag. Daardoor wordt het beslag heel luchtig. Voor deze American pancakes gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Daar zit bakpoeder in verwerkt, wat zorgt dat het beslag iets rijst. De pancakes worden in de pan dikker en lekker luchtig.

Zoet en zout

In dit recept voor American pancakes met banaan en spek draait het om de gehele combinatie. De banaan en spek zijn net zo prominent aanwezig als de pancakes zelf. Om de banaan te bakken is het belangrijk dat de banaan niet te rijp is. Dan is de banaan al zo zacht dat je de plakjes moeilijk kunt omdraaien. Is de banaan nog iets steviger, dan gaat dat makkelijker. Dan is het de beurt aan het spek. Het spek bak je uit in een droge koekenpan. Er zit voldoende vet in om er voor te zorgen dat het niet aanbrandt. Je zou het spek trouwens ook kunnen vervangen voor bacon.

Bewaren

De American pancakes zijn net gebakken natuurlijk het lekkerst, maar je kunt ze ook makkelijk bewaren. Je kunt er voor kiezen om de pancakes in te vriezen. In dat geval bewaar je ze in een luchtdicht afgesloten bakje of zakje. In de vriezer blijven ze zeker twee maanden goed. Je kunt ze ook in de koelkast bewaren. Pak ze in in folie, dan blijven ze twee dagen goed. Zelf warm ik ze, als ik ze in de koelkast of vriezer bewaard heb, nog even op in de magnetron of in de koekenpan. De banaan en spek bak ik ter plekke, die bewaar ik uiteraard niet. Daar wordt het niet lekkerder van.

American pancakes met banaan en spek

Kooktijd 15 minuten Rusttijd 15 minuten Totale tijd 30 minuten
Luchtige American pancakes met banaan en spek. De ultieme combinatie van zoet en zout op je ontbijttafel. In een halfuurtje klaar en een gegarandeerde hit!
Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 2 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Wat heb je nodig?

Aan de slag

  1. Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg de melk en de eieren toe. Meng met een garde tot een glad beslag en laat het vervolgens ongeveer 15 minuten rusten.

  2. Pel intussen de banaan en snijd in gelijke plakjes. Smelt de roomboter in een koekenpan en voeg de suiker toe. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, zodat de suiker niet kan verbranden. Bak de plakjes banaan in de suiker tot ze goudbruin worden. Haal ze dan uit de pan en laat ze iets afkoelen.

  3. Bak de spek in een droge koekenpan goudbruin en krokant.

  4. Neem het beslag voor de pancakes er weer bij en verhit een klein beetje boter in een koekenpan. Schep een beetje van het beslag in de koekenpan en maak hier een mooi rondje van. Maak de pancakes niet te groot, een doorsnede van ongeveer 10-12 centimeter is voldoende. Bak de pancake aan de onderzijde goudbruin, dat duurt zo'n 3 minuten.

  5. Draai de pancake om en bak ook de andere zijde goudbruin. Herhaal deze stappen tot al het beslag opgegaan is in de pancakes.

  6. Leg de pancakes op een bord en verdeel de gebakken banaan en het uitgebakken spek er overheen.

    Eet smakelijk!

Keywords: Zelfrijzend bakmeel, Ei, Boter, Melk, Zout, Banaan, Suiker, Spek

Share it on your social network

Ga naar de inhoud