Als je denkt aan Sinterklaas en pakjesavond, dan denk je aan amandelstaven. Naast gevuld speculaas, kruidnoten en warme chocolademelk staat het hier standaard op tafel op 5 december. Naast dat een amandelstaaf ontzettend lekker is, is het ook nog eens makkelijk te maken. Dit recept helpt je daarbij, het recept is goed voor twee amandelstaven!
Wat is een amandelstaaf?
Een amandelstaaf is een traditionele lekkernij die vooral gegeten wordt met Sinterklaas en Kerst. Amandelstaven worden gemaakt van roomboterbladerdeeg, gevuld met amandelspijs. Dezelfde lekkernij wordt ook verkocht als banketletter of amandelletter. Het verschil is niet zo heel groot, een amandelletter is iets langer en daarom in de vorm van een letter gemaakt. Een banketletter is hetzelfde, alleen de vulling kan iets anders zijn. Dat is wel iets om op te letten. Op het etiket staat tussen de ingrediënten dan banketspijs in plats van amandelspijs.
Amandelspijs en banketspijs
Is dat verschillend? Ja, zeker! Banketspijs bevat geen amandelen, maar wordt gemaakt van peulvruchten, vaak van witte bonen. Je zou het een neppe vulling kunnen noemen. Banketspijs is een goedkopere vulling voor dezelfde banketstaaf of banketletter. Amandelspijs is echt een stukje duurder en dat merk je ook aan de prijs van bijvoorbeeld gevuld speculaas, stol of een banketletter. Zie je onderling prijsverschil bij vrijwel identieke producten, dan ligt dat dus vaak aan de vulling. Het verschil proef je niet als je je er niet van bewust bent. Als je er op let, dan proef je het wel degelijk. De amandelspijs die ik voor amandelstaven gebruik, komt overigens gewoon uit de supermarkt. Net zo makkelijk!
Extra smaak
Je kunt amandelstaven heel eenvoudig extra smaak geven. Dit kun je doen door een smaakmaker door de amandelspijs te mengen. In het geval van dit recept heb ik kaneel door de spijs gemengd. Je kunt ook denken aan bijvoorbeeld speculaaskruiden, vanille of citroen om extra smaak te geven. Het is een hele kleine toevoeging, maar het effect is groots. Natuurlijk kun je ook zelf met de smaak gaan experimenteren, misschien heb je wel een heel goed idee!
Variatie
Wil je naast een amandelstaaf ook een variatie op tafel zetten? Misschien is een hartige banketletter dan wel iets voor jou! Stiekem vind ik die zelf nóg lekkerder dan een amandelstaaf. Jammer genoeg kun je gehaktletters niet overal kopen, dus maak ik het zelf. De hartige banketletter maak ik met kipgehakt. Het is iets vetter dan rundergehakt, waardoor je letter minder snel droog wordt. De vulling bestaat verder uit ui, knoflook, mosterd en kruiden. Voor de buitenkant gebruik ik, net als voor een amandelstaaf, een rol bladerdeeg uit de koeling. Heb je plakjes bladerdeeg in de vriezer? Dat werkt ook prima hoor!
Bewaren
Een amandelstaaf is heel makkelijk te bewaren. Je kunt ze daarom heel goed van te voren al maken, dat scheelt je op pakjesavond weer wat werk. Je kunt een afgebakken banketstaaf 3 tot 4 dagen bewaren als je deze luchtdicht verpakt en buiten de koelkast bewaart. Het bladerdeeg wordt iets slapper dan je zou willen, dus je kunt de amandelstaaf het best nog even opwarmen. Dit doe je door de oven voor te verwarmen op 160 graden, leg de amandelstaaf 10 minuten in de oven. Wil je een amandelstaaf langer bewaren? Geen probleem, in de vriezer blijf het tot 3 maanden goed.
Amandelstaaf
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Rol het bladerdeeg uit en snijd in de lengte doormidden. Leg de stroken naast elkaar op de bakplaat.
-
Meng in een kom de amandelspijs met kaneel en de twee eieren en kneed goed door. Houd de extra eidooier nog even apart.
-
Verdeel het amandelspijs in twee gelijke delen en vorm van allebei de delen een lange worst. Zorg ervoor dat deze net iets korter is dan de strook bladerdeeg.
-
Leg in het midden van beide stroken bladerdeeg een rol spijs. Vouw de korte uiteinden over het spijs en vouw vervolgens één voor één de lange kanten er overheen. Druk de naad goed dicht.
-
Leg de amandelstaven met de naad naar beneden op de bakplaat. Bestrijk met eidooier en strooi de geschaafde amandelen er overheen. Bak de amandelstaven 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin van kleur zijn.
-
Laat de amandelstaven na het bakken even afkoelen en maak ze af met poedersuiker.
Geniet er van!