Print opties:

Albondigas – Spaanse Gehaktballetjes

Albondigas - Spaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus

Albondi-wat? Albondigas zijn Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. In elke tapasbar kom je ze tegen, en terecht want ze zijn heerlijk! Het recept is heel makkelijk, laat je dan ook niet afschrikken door het lijstje met ingrediënten. Als je eenmaal zelf eens albondigas gemaakt hebt, dan zullen ze gegarandeerd vaker op tafel staan!

Albondigas

Meestal gaan wij op vakantie naar Griekenland, maar aan onze vakantie naar Spanje bewaren we heel mooie herinneringen. In een kleine haven, vlak aan het water aten we de allerlekkerste paella en genoten we van de wijn en zonsondergang. Ik kan er nog van genieten als ik er aan terugdenk en mijn man net zo. Toen wij op vakantie waren in Spanje aten wij voor het eerst albondigas. Voor ons staat het gerecht voor de smaak van de zomer, vakantiegevoel en samen genieten. Heerlijk met een glas wijn en wat brood, we worden er heel gelukkig van. Om dat gevoel opnieuw op te roepen maken we geregeld zelf albondigas. Met verschillende andere tapas erbij maken we er een lekkere borreltafel van. 

Borrelhapjes

Borrelhapjes maak ik altijd graag. Als je hier op bezoek komt, is de kans groot dat er een borrelplank op tafel komt. Mijn favoriete borrelhapjes om zelf te maken zijn bruschetta met carpaccio en kipballetjes in ketjapsaus. De dips en kruidenboter maak ik ook graag zelf. Supermakkelijk zijn bijvoorbeeld deze drie soorten kruidenboter of deze rucola pesto. Heerlijk op een vers gebakken stokbroodje! Je kunt het zo gek maken als je wilt natuurlijk. Ik combineer zelfgemaakte borrelhapjes vaak met kaas, verschillende soorten worst en olijven.

Albondigas bewaren

Je kunt het gerecht makkelijk een dag van tevoren maken. Bewaar het in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Op het moment dat je de Spaanse gehaktballetjes nodig hebt, haal je ze uit de koelkast en warm je ze even op. Ik kies er voor om ze in een pannetje op te warmen. Zo heb je zicht op wat er gebeurt en in hoeverre de gehaktballetjes opgewarmd zijn. Albondigas zijn heerlijk bij tapas of met brood, rijst, pasta of gebakken aardappeltjes. Dit recept ik voldoende voor 15 tot 20 gehaktballetjes in pittige tomatensaus.

Moeilijkheidsgraad Beginner
Tijd
Kooktijd: 30 min Totale tijd: 30 minuten
Porties 4
Beste seizoen Geschikt voor het hele jaar
Wat heb je nodig?
    Ingrediënten balletjes
  • 600 grammen Kipgehakt
  • 1 Sjalot (fijn gesnipperd)
  • 2 Knoflook (geperst)
  • 1 Ei
  • 5 eetlepels Paneermeel
  • 2 theelepels Paprikapoeder
  • 1 theelepel Chilipoeder
  • 1 theelepel Gemalen komijn
  • Ingrediënten saus
  • 500 milliliters Gezeefde tomaten
  • 1 Rode ui
  • 3 Knoflook
  • 1 theelepel Chilivlokken
  • 3 Platte Peterselie
  • 2 theelepels Oregano
  • Zout en peper
Aan de slag
  1. Doe de ingrediënten voor de gehaktballetjes in een ruime kom en meng goed door elkaar. Rol er vervolgens met vochtige handen balletjes van ter grootte van een bitterbal. 

  2. Verwarm een beetje olie of boter in een koekenpan of hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

  3. Verhit in een andere pan, voor de saus, wat olie of boter en bak hierin de ui en knoflook even kort aan. Voeg vervolgens de chilivlokken en oregano toe en bak dit een minuut mee.

  4. Giet de gezeefde tomaten bij de ui, knoflook en kruiden en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper en voeg de platte peterselie toe. Verwarm de saus goed, maar breng het niet aan de kook.

  5. Schep de gehaktballetjes door de saus en serveer als borrelhapje of met brood.

    Eet smakelijk!

Keywords: Vlees, Spaanse recepten, Tapas recepten, Bijgerecht, Borrel, Snacks

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram en tag @nandaskeuken !