Sinds een aantal jaren zie je in de supermarkt potten met een rood-oranje achtige saus staan. Ik bedoel dan niet de pastasauzen, maar ajvar. Een saus gemaakt van paprika en aubergine, heerlijk bij gerechten of als dip voor pitabroodjes of flatbread. Naast dat het erg lekker is, kun je het ook makkelijk zelf maken. Je kunt meteen een flinke hoeveelheid maken en in glazen potten bewaren, zodat je altijd saus in huis hebt.
Ajvar
Ajvar is vooral op de Balkan bekend en populair, als je wel eens op vakantie geweest bent in Kroatië, Tsjechië of Turkije ken je het vast! Ook in Nederland is het goed verkrijgbaar. Het is een geweldige smaakmaker die heel veelzijdig te gebruiken is. Het is heerlijk op een broodje, in salades, als saus op pitabroodjes of flatbread en bij vlees, bijvoorbeeld cevapcici. Ajvar is van oorsprong een saus uit Macedonië, gemaakt van geroosterde paprika en aubergine. Het heeft daardoor een rokerige smaak die helemaal goed tot zijn recht komt als je de groenten op een barbecue roostert.
In het geval dat je de groenten op de barbecue roostert, leg je ze ongeveer 10 tot 15 minuten op de kolen tot ze zwart blakeren. Leg ze vervolgens in een kom en dek deze af zodat de groenten nagaren en afkoelen. Daarna verwijder je de zwarte schil en de zaadlijsten en bereid je de saus verder zoals hieronder beschreven.
Ik heb er voor gekozen om de groenten in de oven te roosteren omdat je op die manier het hele jaar door ajvar kunt maken.
Bewaren
Zelfgemaakte ajvar kun je heel makkelijk bewaren. Zorg ervoor dat je steriele glazen potten gebruikt. Kook de potten hiervoor 10 tot 15 minuten uit in een pan met kokend water en laat ze vervolgens aan de lucht drogen. De deksels spoel je met heet water af. Vul de potten met warme ajvar en sluit ze meteen af. Zo trekt de deksel vacuum en is ajvar het langst houdbaar. Je kunt een dichte pot, op een donkere en koele plek prima een paar weken bewaren. Open potten of een restje bewaar je het best in de koelkast.
Ajvar
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht of 180 graden boven- en onderwarmte. Leg de paprika's en de Spaanse peper op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Halveer de aubergine en leg de helften er bij op de plaat.
-
Bak de groenten een half uur in de oven tot ze helemaal zacht zijn. Laat ze vervolgens buiten de oven op de bakplaat afkoelen.
-
Verwijder, als de groenten zijn afgekoeld, de stelen van alle groenten en de zaadlijsten van de paprika's en peper. Snijd alles in stukken en pureer met een staafmixer of keukenmachine.
-
Verwarm in een braadpan of hapjespan de olijfolie en bak hierin de geperste knoflook een paar minuten aan. Voeg de gepureerde groenten toe en roer goed door. Schenk de witte wijnazijn erbij en laat het geheel met een deksel op de pan een uur stoven. Roer zo nu en dan even door.
-
Breng op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!