Ben je op zoek naar een heerlijk versgebakken lekkernij om jezelf en je dierbaren te verwennen? Zoek niet verder! Deze zalige aardbeienslof is een ware traktatie voor liefhebbers van zoet gebak. Met zijn lekkere sloffenbodem, frisse mascarponeroom met lemon curd en verse aardbeien als topping is deze slof een perfecte keuze voor elke gelegenheid. In dit geval deel ik dit recept met je vanwege mijn verjaardag!
Aardbeienslof
Het geheim van deze aardbeienslof ligt in de perfecte balans van smaken en texturen. De sloffenbodem met banketbakkersroom vormt de ideale basis voor de rijke en romige taart, die op zijn beurt wordt bekroond met frisse mascarponeroom met lemon curd en sappige, zoete aardbeien. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een heerlijke smaak en een feestje op je gebaksbordje.
Wat deze aardbeienslof extra speciaal maakt, is hoe eenvoudig hij te maken is. Met een paar eenvoudige ingrediënten en stapsgewijze instructies kun je deze taart makkelijk zelf maken. Dit recept is geschikt voor iedereen die graag in de keuken staat, je hoeft helemaal geen professional te zijn. Het maken van de sloffenbodem kost je het meeste tijd. In de tussentijd kun je de overige stappen van het recept doorlopen zodat je de bodem, zodra deze is afgekoeld, meteen kunt afwerken. Zo heb je de meest verse taart op tafel!
Sloffenbodem
Sloffen zijn langwerpige, ovalen baksels meestal gevuld met spijs en afgewerkt met banketbakkersroom en rood fruit. Dat is denk ik de meest voorkomende slof. Maar je kunt eindeloos variëren. Het meest kenmerkende is de vorm. De slof wordt gebakken in een ovalen sloffenvorm.
Heb je die niet in huis? Geen zorgen! Je kunt ook prima een sloffenbodem maken met een grote ronde springvorm, of bijvoorbeeld met kleine ronde springvormen. Hierbij gebruik je alleen de ring, de bodem heb je hierbij niet nodig. De bakvorm hoef je niet in te vetten, het deeg is door de boter al wat vettig van zichzelf. Hierdoor zal het niet aan de bakvorm blijven plakken.
De bodem van deze aardbeienslof is gemaakt met banketbakkersroom. Vind je spijs lekkerder? Dan kun je in plaats van banketbakkersroom 150 gram amandelspijs en 1 ei gebruiken. Dit kneed je door elkaar en spuit je met een spuitzak gelijkmatig op het deeg. Bak de bodem daarna in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Hoe lang kun je een aardbeienslof bewaren?
Heb je de complete aardbeienslof met mascarponeroom en aardbeien gemaakt? Dan kun je deze het beste op de dag zelf serveren. Je kunt de slof ook luchtdicht in de koelkast bewaren. Doe dit maximaal 1 tot 2 dagen, dit in verband met de verse aardbeien. Deze zijn na die tijd niet zo vers meer.
Als je alleen de bodems gemaakt hebt, dan kun je de bodems prima bewaren tot op een later moment. De losse bodem is lang te bewaren, bijvoorbeeld in een trommel of taartdoos buiten de koelkast. Wil je de bodem langer bewaren? Ook geen probleem, luchtdicht verpakt kan dit ook in de vriezer, dan blijft deze tot zelfs 3 maanden houdbaar. Sowieso is het handig om te weten dat je met het recept voor sloffenbodems twee bodems maakt. De ene gebruik je voor deze aardbeienslof, de andere kun je op dezelfde manier opmaken of invriezen voor een later moment. Dan kun je er bijvoorbeeld een banoffee slof mee maken!
Aardbeienslof
Wat heb je nodig?
Aan de slag
-
Maak de sloffenbodem zoals aangegeven in het basisrecept voor sloffenbodems zonder spijs.
-
Laat de bodem goed afkoelen en ga daarna verder om de aardbeienslof te maken.
-
Verhit in de tussentijd een koekenpan zonder boter of olie en rooster de pistachenoten ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Haal de noten uit de pan en laat afkoelen. Hak ze vervolgens grof en zet ze apart.
-
Klop de mascarpone met de slagroom en suiker tot een crème. Klop niet te lang! Meng er lemoncurd doorheen en verdeel de room over de sloffenbodem. Dit kun je met een lepel doen, maar ook met een spuitzak.
-
Snijd de aardbeien in kleine stukjes en verdeel over de room en strooi er grofgehakte pistachenoten overheen.
Geniet er van!