Tips

Pompoen snijden

Het is herfst en de pompoenen zijn weer volop in de winkels verschenen. Ik ben gek op pompoen en gebruik het graag! Maar het enige waar ik altijd een beetje tegenop zag is de pompoen snijden. Ik noemde het niet voor niets “een pompoen slachten”. Gelukkig heb ik daar een trucje op gevonden en sindsdien draai ik mijn hand er niet meer voor om! In dit artikel vertel ik je hoe je een pompoen makkelijk kunt snijden, hoe je pompoenpitten zelf roostert en ik deel pompoenrecepten met je. Alle ingrediënten om lekker zelf aan de slag te gaan!

Fruit of groente?

Maar eerst even een antwoord op een belangrijke vraag: is pompoen een vrucht of groente? Het zal je misschien verbazen, maar een pompoen is een vrucht. Het is een vrucht van dezelfde familie als de courgette, de komkommer en de meloen. Ook de komkommer en courgette zijn dus vruchten, ondanks dat je misschien anders had gedacht. Dat heeft er mee te maken dat er binnenin pompoenen zaden zitten, alleen vruchten hebben zaden. Gooi de zaden trouwens niet weg als je een pompoen snijdt! Deze kun je beter niet rauw eten, maar wel zo bewerken dat ze eetbaar zijn. Dat scheelt weer in de kosten, je hoeft geen pompoenpitten in de winkel te kopen!

Hoe snijd je een pompoen?

Goed, nu we duidelijk hebben dat een pompoen een vrucht is gaan we door naar de volgende vraag: Hoe snijd je een pompoen? Pompoenen zijn zo hard als steen om te snijden. Je hebt er echt flink wat kracht en een goed scherp mes voor nodig. Gelukkig bestaat er een geweldige keukenhack voor! Hoe snijd je de pompoen nou het makkelijkst? Heel simpel! Prik met een vork rondom gaatjes in de pompoen. Maak rijen van boven naar beneden, net zolang tot je helemaal rond bent. Leg de pompoen vervolgens 4 minuten op 750 watt in de magnetron en dat is het. Nu is het schillen en snijden een eitje omdat de pompoen zachter geworden is. Snijd vervolgens de boven- en onderkant van de pompoen, zo blijft deze stabiel liggen en voorkom je dat je ongelukken krijgt. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden met een lepel. Bewaar de zaden, want die kun je eten. Ik kom er zo op terug wat je daarvoor kunt doen! Als je de zaden hebt verwijderd, snijd je het vruchtvlees in stukken. Easy as that!

Prik met een vork gaatjes in de pompoen
De pompoen is makkelijk te snijden

Pompoenpitten

Zoals gezegd kun je de zaden uit de pompoen bewerken zodat je ze kunt eten. Rauw eten is geen aanrader omdat het problemen kan geven met je darmen. Daarom kun je de pitten beter roosteren. Spoel de pompoenpitten schoon tot er geen draden en vruchtvlees meer aan zit. Als je wat meer geduld kunt opbrengen kun je ze ook in een kom met water doen, de pitten komen dan vanzelf bovendrijven. Breng een pan water aan de kook en kook de pompoenpitten ongeveer 15 minuten. Laat ze vervolgens goed uitlekken in een vergiet en dep ze droog. Verdeel de pompoenpitten over een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er eventueel wat kruiden over als je dat lekker vindt. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en rooster de pitten ongeveer 20 minuten. Let wel op dat ze niet verbranden!

Recepten

Een heerlijk herfstige pumpkin pie, een pompoentaart met bodem van speculaas
Pumpkin pie

Nu is je pompoen gesneden en de pitten zijn geroosterd. Wat doe je met het vruchtvlees? Ik heb op deze site meerdere heerlijke recepten waar je het voor kunt gebruiken. Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke pompoensoep? De soep kun je lekker in het voren maken en invriezen, zodat je altijd een snelle lunch of avondmaaltijd op tafel tovert! Wil je er liever iets mee bakken? Dan is een pumpkin pie echt iets voor jou. Deze kruidige taart is hartverwarmend lekker tijdens de regenachtige en gure herfstdagen. Je kunt de pompoen ook gebruiken om een pumpkin spice latte te maken, dé seizoenshit van Starbucks. Lekker voor de afwisseling en in 10 minuutjes klaar. In het recept voor pumpkin spice lees je trouwens hoe je zelf de kruidenmix voor een pumpkin spice latte maakt!

Aan de slag!

Nu weet je hoe je een pompoen kunt snijden en hoe jij vrijwel de hele pompoen kunt gebruiken. Ga lekker zelf aan de slag en mocht je één van mijn recepten gemaakt hebben, dan zou ik het heel leuk vinden als je dit deelt op je social media en @nandaskeuken daarin tagt! Laat me vooral weten wat je gemaakt hebt en wat je er van vond. Succes en veel plezier!

Dit vind je misschien ook interessant

Ga naar de inhoud