Tips

Pasta koken

Pastalinten met gebakken kipfilet in plakjes met een heerlijk romige kaassaus.

Hoe lastig kan pasta koken zijn? Dat is het niet, maar er zijn manieren waarop je pasta nog lekkerder, smaakvoller en beter kunt maken. Dat wil je toch? Of je nou pasta aglio e olio maakt, pasta carbonara, pasta chicken alfredo of spagehtti vongole. Met perfect gekookte pasta smaakt het allemaal beter! Ik leg je uit wat je kunt doen om een fantastische smaak aan de pasta te geven en hoe je perfect gare pasta maakt. Ook zal ik je uitleggen wat je absoluut niet moet doen. Zit je er klaar voor?

Zout water

Twee borden met volkoren spaghetti en vongole, venusschelpen, in tomatensaus.

Voeg zout aan het water toe als je pasta kookt. Het doet wonderen voor de smaak. “Het water moet smaken naar de zee” is een veelgehoorde opmerking. Nou moet je niet, net als Koen, de Dode Zee in je achterhoofd houden… Dat is een beetje too much! Echt, je komt water te kort om de droogte uit je mond te krijgen. Hoeveel zout heb je dan wel nodig om pasta te koken? Je kunt op 500 gram pasta ongeveer 20 gram, anderhalve eetlepel, zout toevoegen. Klinkt veel, maar experimenteer er mee. Probeer anderhalve eetlepel en als je het te veel of te weinig vindt dan pas je de hoeveelheid aan. Zelf gebruik ik minder, ongeveer een halve eetlepel per 500 gram.

Roeren en spoelen

Roer de pasta terwijl het water kookt, vooral de eerste minuten. Dit voorkomt dat de pasta gaat kleven. Olijfolie toevoegen heeft geen zin om kleven te voorkomen. De olie is lichter dan water en zal er daardoor op drijven, het heeft dus geen effect. Iets wat je ook echt niet meer moet doen is pasta afspoelen onder de kraan. Laat de pasta kort uitlekken in een vergiet. Er zal een beetje kookwater overblijven dat er voor zorgt dat de saus wat meer bindt.

Hoe lang moet pasta koken?

Het is een veelgestelde vraag: Hoe lang moet pasta koken? Pasta kook je het best al dente, beetgaar. De buitenkant is dan zacht, de binnenkant nog iets stevig. Kook je langer door, dan wordt pasta slap en plakkerig en dat is zonde. Maar met verschillende soorten pasta, heb je ook verschillende kooktijden. Hieronder leg ik je per pastasoort uit hoe lang je het moet koken voor het al dente is. Ook de kooktijd voor verse pasta vind je terug!

Welke saus bij welke pasta?

Wist je dat Italianen vrij strikt zijn als het gaat om de combinatie tussen een pastasoort en de saus die daarbij hoort? Om het je makkelijker te maken én je te inspireren leg ik je ook uit welke saus bij welke pasta hoort! Meng de pasta warm door de saus, anders plakt alles aan elkaar.

Pastasoorten

Spaghetti

Ik denk dat dit de bekendste pastasoort is. Iedereen kent de lange, ronde slierten verkrijgbaar in een dikkere en dunnere variant. Deze pasta wordt het meest gegeten met romige sauzen en is het lekkerst met een carbonara saus! Spaghetti is al dente als het 8 minuten gekookt heeft.

Volkoren penne in een tomatensaus met pancetta en wodka. Gekruid met basilicum en rozemarijn.

Penne

Geribbelde pastabuisjes met schuine uiteinden noem je penne. Deze pasta gebruik ik graag omdat de saus in de buisjes gaat zitten. Het is niet voor niets één van de pastasoorten die je eet met de stevigere sauzen of sauzen met groenten. Na 7 minuten koken is penne al dente.

Fussili

Deze pastasoort ken je ook, de spiraaltjes. Traditioneel wordt fussili gegeten met een lichte saus of bijvoorbeeld pesto. Ook kun je fussili heel goed in een pastasalade verwerken en koud eten. Je kookt fussili in 8 minuten al dente.

Macaroni

Macaroni heeft een heel herkenbare vorm! Het zijn de kleine, holle elleboogjes ideaal voor in een pastasalade. Het lekkerst is macaroni met een romige of kazige saus. Het kan ook met tomatensaus en vlees. Macaroni kook je in 7 minuten al dente

Farfalle
Pastalinten met gebakken kipfilet in plakjes met een heerlijk romige kaassaus.

De bekende pasta in de vorm van een vlindertje of strikje. Logische naam aangezien farfalle het Italiaanse woord voor vlinder is. Bij farfalle eet je, net als bij fussili, een lichte saus of pesto. Ook kun je farfalle goed in een pastasalade verwerken.

Tagliatelle

Dit zijn lintvormige pastaslierten, ongeveer een halve centimeter breed. Vergelijkbaar met spaghetti, maar dan plat. Traditioneel wordt tagliatelle met en stevige saus gegeten, bijvoorbeeld bolognese. In 10 minuten kook je tagliatelle beetgaar.

Verse pasta

Verse pasta heeft een veel kortere kooktijd dan gedroogde pasta. In slechts vier minuten kook je verse pasta al dente! Ideaal voor een snelle maaltijd!

Dit vind je misschien ook interessant

Ga naar de inhoud