Reviews

Huls Vega Sticks

Borrelplank met Huls Vega Sticks
Borrelplank met Huls Vega Sticks

Ik kreeg onlangs een pakketje thuisgestuurd met daarin Vega Sticks van Huls om te proeven. Nu hou ik enorm van droge worst, dus een nieuwe, vegetarische variant uitproberen sprak mij erg aan. Ik had het natuurlijk bij proeven alleen kunnen laten, maar het leek mij leuk om er ook meteen een review over te schrijven. Zoals je misschien wel weet uit eerdere reviews, heb ik niet alleen geproefd. Ik heb Koen, mijn man, ook gevraagd wat hij van de Vega Sticks vindt. Neem van mij aan dat hij kritisch is en, net als ik, 100% eerlijk over wat hij ergens van vindt. Ik vertel je wat het is, hoe het smaakt en onze mening over de worstjes. Mocht je dus twijfelen of de Vega Sticks iets voor je zijn, dan lees je er hier meer over!

Wat zijn Huls Vega Sticks?

Huls ken je wellicht als maker van droge worsten, denk aan chorizo, fuet en metworst. Zij maken al bijna 100 jaar gedroogde worsten, op een ambachtelijke manier. Dit najaar heeft Huls een nieuw product aan het assortiment toegevoegd, de Vega Sticks. Vegetarische worstjes in de smaken Chorizo en Mediterraans. De worstjes worden gemaakt op basis van soja-eiwit en groenten, ze bevatten geen dierlijke producten en zijn daarmee dus ook geschikt voor veganisten. Beide smaken Vega Sticks zijn verkrijgbaar bij de supermarkten van Plus en ze kosten, op het moment dat ik dit schrijf, €2,49 per verpakking.

Ingrediënten en voedingswaarden

Dan gaan we meteen verder met de ingrediënten en voedingswaarden. We weten al dat de worstjes gemaakt zijn op basis van soja-eiwit en groenten, maar wat zit er verder in qua ingrediënten? Hieronder lees je welke ingrediënten en voedingswaarden er in de Vega Sticks met chorizo smaak en de Vega Sticks met mediterrane smaak zitten.

Ingrediënten en voedingswaarde Vega Sticks Chorizo

Plantaardige oliën (zonnebloem, shea), SOJA-EIWITCONCENTRAAT, groenten (rode paprika, tomaat, ui, linzen), aardappel, suiker, TARWE-EIWIT, psylliumvezels, geconcentreerd sap (wortel, rode paprika, knoflook, ui prei SELDERIJ), tuinbooneiwit, specerijen (bevat MOSTERD), kruiden, gerookt paprikapoeder, zouten (keukenzout, kaliumzout), stabilisatoren: E415, E401, E516, natuurlijk aroma, verdikkingsmiddelen: E407, E415, E425, tomatenpuree, azijn, gehydrolyseerd maïs eiwit, geleermiddel: E401, extract van paprika, rookaroma, maïszetmeel, MOSTERD (water, MOSTERDZAAD, brandewijnazijn, zout, suiker, kurkuma, chili), emulgator: E473, maltodextrine, knoflook, extra vergine olijfolie, citroensapconcentraat, gistextract, paddenstoelenextract.

Per 100 gramPer worstje (30 gram)
Energie479 calorieën144 calorieën
Vetten35,8 gram10,7 gram
Waarvan verzadigd6,0 gram1,8 gram
Koolhydraten16,1 gram5 gram
Waarvan suikers9,1 gram2,7 gram
Vezels9,0 gram2,7 gram
Eiwitten18,6 gram5,6 gram
Zout1,53 gram0,46 gram
Ingrediënten Vega Sticks Mediterraans

Plantaardige oliën (zonnebloem, shea, olijf), SOJA-EIWITCONCENTRAAT, groenten (tomaat, ui, linzen), suiker, TARWE-EIWIT, zonnebloempitten, geconcentreerd sap (wortel, rode paprika, tomaat, knoflook, ui, prei, SELDERIJ), psylliumvezels, tuinbooneiwit, specerijen (bevat MOSTERD), kleurstof: bietenrood, kruiden, zouten (keukenzout, kaliumzout) SOJAsaus poeder (SOJAsaus, (SOJAbonen, TARWE, zout) maltodextrine, zout), stabilisatoren: E415, E401, E516, natuurlijk aroma, dextrose, verdikkingsmiddelen: E407, E415, E425, tomatenpuree, azijn, gehydrolyseerd maïs eiwit, aardappel, geleermiddelen: E401, gerookt paprikapoeder, rookaroma, maïszetmeel, MOSTERD (water, MOSTERDZAAD, brandewijnazijn, zout, suiker, kurkuma, chili), emulgator: E473, extract van paprika, knoflook, maltodextrine, extra vergine olijfolie, citroensapconcentraat, paddenstoelenextract, gistextract.

Per 100 gramPer worstje (30 gram)
Energie527 calorieën158 calorieën
Vetten39,3 gram11,8 gram
Waarvan verzadigd6,3 gram1,9 gram
Koolhydraten19,3 gram5,8 gram
Waarvan suikers12,4 gram3,7 gram
Vezels8,8 gram2,6 gram
Eiwitten19,8 gram5,9 gram
Zout1,82 gram0,55 gram

Ik heb beide smaken Vega Sticks qua voedingswaarden vergeleken met chorizo en mediterrane worst gemaakt van vlees. Het maakt elkaar qua calorieën weinig, dat is bijna gelijk. Het verschil zit in de vetten, koolhydraten en vezels. Droge worst gemaakt van vlees bevat meer vet en meer verzadigd vet en Vega Sticks bevatten meer koolhydraten, meer suiker en wat minder zout. Het allergrootste verschil zit ‘m in de vezels. Waar droge worst gemaakt van vlees geen vezels bevat, zitten in de Vega Sticks wel vezels. Best wel wat ook!

Ik vind de voedingswaarden niet wereldschokkend. Als je niet vegetarisch eet, dan is het de keuze tussen de wat vettere droge worst van vlees of de minder vette vegetarische worstjes waar wat meer suiker in zit. Ik zou kiezen waar je op dat moment zin in hebt!

Hoe zien Huls Vega Sticks eruit?

Het uiterlijk van de Vega Sticks is voor beide smaken vrijwel gelijk. Ook de verpakkingen zijn identiek op een klein stukje na, de kleur achter de naam van de smaak is verschillend. Ik geef je dus een algemene beschrijving van het uiterlijk en de verpakking die voor beide smaken geldt. De Vega Sticks zijn verpakt in een plastic bakje met natuurlijk het Huls logo. Op het bakje zie je een afdruk van een landelijke setting. In vergelijking met de andere droge worsten ontbreekt op deze verpakking de slager en is er een landweggetje met tractor en natuur aan toegevoegd, wat logisch is want de worstjes zijn vega. Verder zie je op de verpakking goed dat het om Vega Sticks gaat en welke smaak je kunt verwachten. Je kunt de drie worstjes in de verpakking, van buitenaf zien wat ik zelf ook altijd wel fijn vind! Op de achterkant van de verpakking vindt je de ingrediënten, voedingswaarden, het bewaaradvies, het gewicht en het adres van Huls. De Vega Sticks zelf zijn ongeveer 16 centimeter lang en 1,5 centimeter dik. Dit heb ik speciaal voor jou even gecontroleerd. 😉 Ze zien eruit zoals je van droge worstjes verwacht, de kleur is roodbruin en ze zijn wat hobbelig qua structuur. We zijn tot nu toe aangenaam verrast.

Hoe smaken de Vega Sticks?

Nu komen we bij de vraag der vragen, hoe smaken de Vega Sticks? Volgens de verpakking zijn de sticks met chorizo smaak lichtpittig en de sticks met mediterrane smaak mild zoet. We zijn vol nieuwsgierigheid gaan testen. Allereerst maakten we een mooie borrelplank (als je een borrelplank kunt maken dan moet je het doen is het motto hier in huis) en gingen er eens goed voor zitten. We begonnen met de Vega Sticks Chorizo. De Vega Sticks ruiken naar chorizo en zien er goed uit. Ze zijn makkelijk door te bijten, zachter dan je van droge worst gewend bent. De structuur is ook ietsje anders, maar het is ook niet helemaal fair om het te vergelijken. De smaak is verrassend lekker, we vonden ze niet echt pittig maar wel heel smaakvol. Je blijft de smaak nog een tijdje in je mond houden, maar aangezien het een lekker snackworstje is vind ik dat helemaal niet storend! Het mediterrane snackworstje ruikt ook echt mediterraans door de kruiden. Het heeft dezelfde structuur en is net zo mals als de Vega Stick Chorizo. Hoewel de verpakking zegt dat dit snackworstje zoet van smaak is, vonden we deze pittiger dan de andere. Het heeft ook een iets meer uitgesproken smaak. Hier en daar herken ik de smaak van wat groenten. Ook deze Vega Sticks zijn echt smaakvol en de nasmaak is ook prima.

Wat ik er van vind

Dan de allerlaatste vraag: wat vinden wij van de Vega Sticks? We zijn het er heel erg over eens dat we aangenaam verrast zijn. Dat zal je niet verbazen, je leest het hierboven eigenlijk al een beetje terug. Ik ben nooit heel moeilijk als het gaat om iets nieuws. Eigenlijk lust ik alles, al vind ik niet altijd alles even smakelijk. Deze Vega Sticks vind ik wél erg lekker! Koen daarentegen is altijd sceptisch over vega snacks. Ook hij is echt enthousiast over de vega snackworstjes. Als we toch kritisch zouden moeten zijn, dan zijn de worstjes in z’n geheel misschien iets te groot voor op een borrelplank. Gelukkig is dat makkelijk op te lossen door ze in stukken te snijden. Ik zie mijzelf overigens ook wel een Vega Stick zo uit de hand opeten. Gewoon even een snel als tussendoortje bijvoorbeeld. Al met al vinden we de Vega Sticks echte aanraders als je een vega snack zoekt voor op een borrelplank. We verschillen van mening over welk van de twee smaken onze favoriet is. Voor mij is dat de Vega Stick Chorizo, voor Koen de Vega Stick Mediterraans. Wel jammer dat wij geen Plus supermarkt in de buurt hebben, maar als we in de buurt komen dan gaan de Vega Sticks zeker mee in het winkelmandje.

Tot slot

Be je benieuwd naar andere reviews? Misschien vind je de review van de vegan smaken van Hands Off My Chocolate of Dr. Oetker – The Good Baker pizza ook wel interessant!

Koen en ik zijn 100 % open de review ingegaan en hebben we de Vega Sticks objectief en eerlijk beoordeeld zodat we je een goed beeld van deze nieuwe snackworstjes kunnen geven. De Vega Sticks heb ik toegestuurd gekregen om ze te proeven, ik ben niet gevraagd ze te reviewen en word hier dus ook niet voor betaald.

Dit vind je misschien ook interessant

Ga naar de inhoud