Tips

Hoe bewaar je je baksels?

Citroen-maanzaad madeleines, zachte Franse cakejes voor bij de koffie of een high tea

Als je zelf iets lekkers hebt gebakken, dan wil je het natuurlijk direct eten. Of ben ik daar de enige in? Toch kan het ook heel goed zijn, dat je iets overhoudt. Hoe bewaar je je baksels dan het best? En hoe lang kun je het bewaren? Hieronder lees je er alles over. Van cake tot taart en van cupcakes tot koekjes! Dit blog gaat alleen over zoete baksels, de hartige baksels komen later nog een keer aan bod. De volgorde waarin de baksels aan bod komen is als volgt:

Cake

Een cake is het lekkerst als je het vers gebakken hebt. Het is ook een baksel dat je lekker lang kunt bewaren. Op verschillende manieren ook nog! Het ligt er een beetje aan wat voor cake je gebakken hebt. Een gewone cake of sinaasappelcake bijvoorbeeld, bewaar je het best in een keukenkastje. Als je het goed verpakt in een plastic zak, aluminumfolie, plastic folie of een speciale cakedoos, is een cake een week te bewaren. Je kunt een cake ook in plakjes snijden en per portie of per twee invriezen. Dan blijft het drie maanden goed. Je ontdooit cake het best buiten de koelkast, op het aanrecht. Heb je bijvoorbeeld een carrot cake met frosting gemaakt? Die bewaar je het best in de koelkast, niet langer dan drie dagen.

Taart

Net als bij cake en eigenlijk alle baksels, hangt het bewaren van een taart af van het soort taart dat je gebakken hebt. In het algemeen geldt voor taart dat je die het best in de koelkast bewaart. Zeker een taart met slagroom. Het is hierbij belangrijk dat je de taart goed verpakt, bijvoorbeeld in een taartdoos. Zo voorkom je dat de taart geurtjes van andere voedingsmiddelen overneemt.

Een basis van biscuit die je nog wilt afwerken, bewaar je zoals je een cake bewaart. Handig als je vast vooruit wilt werken! Taart of een losse taartbodem kun je vaak ook prima invriezen. Een taart (of bodem) is dan drie maanden te bewaren. Een ingevroren taart of taartbodem kun je het best in de koelkast weer laten ontdooien. Dan gaat het niet te snel en blijft de taart het lekkerst. Let op: een taart met slagroom of een pumpkin pie kun je beter niet invriezen, daar wordt ‘ie niet lekkerder van.

Koekjes

Afgebakken koekjes bewaar je het best in een goed afsluitbare metalen koektrommel, buiten de koelkast. Je kunt afgebakken koekjes ook invriezen, net als bijvoorbeeld nog niet afgebakken gevulde koeken. Ontdooi de koekjes buiten de koelkast, op het aanrecht. Heb je koekdeeg ingevroren? Dan hoef je dit niet te laten ontdooien. Leg het op de bakplaat en bak het ingevroren af. De baktijd wordt dan wel een paar minuutjes langer.

Muffins en cupcakes

Muffins en cupcakes kun je prima bewaren en dus goed al van tevoren maken. Je kunt ze buiten de koelkast in een goed afgesloten doos of trommel bewaren. Deze baksels blijven dan ongeveer 3 dagen goed. In de vriezer kun je ze drie maanden bewaren. Zorg dat ze luchtdicht verpakt en helemaal afgekoeld zijn. Heb je de muffins of cupcakes gedecoreerd? Dan kun je ze maximaal 4-5 dagen buiten de koelkast bewaren. Dek ze ook nu weer goed af, dan drogen ze niet uit. In de koelkast zou eventueel ook kunnen, hou er dan wel rekening mee dat botercrème hard wordt en suikerfiguurtjes kunnen smelten door het vocht.

Wafels

Over wafels kan ik eigenlijk vrij kort zijn. Wil je wafels bewaren dan zijn de wafels goed verpakt ongeveer 3 dagen houdbaar. In de vriezer kunnen de wafels tot 3 maanden bewaard blijven. Het maakt hierbij niet uit of het gewone wafels zijn of bijvoorbeeld wafels met blauwe bessen of een ander smaakje. Maarrrrr feit blijft… warm en vers van de pers zijn ze toch echt wel het allerlekkerst.

Soesjes

Iets dat ook zeker niet in dit overzicht mag ontbreken zijn soesjes. Ook weer makkelijk van te voren te maken en zelfs gevuld goed te bewaren! Als de soesjes gevuld zijn, kun je ze in de koelkast bewaren. Leg ze in een bakje dat je goed kan afsluiten, dan blijven ze twee dagen goed. De soezen zonder vulling kun je heel goed invriezen. Laat ze goed afkoelen en verpak ze luchtdicht in een bakje of zakje. In de vriezer blijven de lege soezen zeker drie maanden houdbaar.

Vlechtbrood

Een ‘gewoon’ recept voor brood heb ik niet op mijn site staan. Wel recepten voor vlechtbrood. Ik kan me voorstellen dat een vlechtbrood niet in één keer op gaat, daarom is het handig dat je het kunt bewaren. Of je deelt het met familie, vrienden, buren of collega’s. Zelf deel ik het halve vlechtbrood uit en wat er overblijft gaat gedeeltelijk in de vriezer. Dan snijd ik er plakjes van en deze doe ik per twee in een zip-lock zakje. De zakjes gaan in de vriezer, waar je de plakjes brood langere tijd goed kunt bewaren. Als je er van wilt eten, dan haal je een zakje uit de vriezer en laat je die ontdooien. Het lekkerst is het om het vlechtbrood nog even op te warmen in een voorverwarde oven. Op 180 graden, ongeveer 8 minuten.

Ik denk dat ik hiermee de meeste zoete baksels van mijn website wel benoemd heb. Heb je een specifiek recept gevonden, dan staat het daar meestal ook onder. Mocht je toch nog iets missen, laat het mij dan even weten! Dan zoek ik het voor je uit en vul ik dit blog aan. Hopelijk kun je met deze informatie lekker aan de slag en je baksels op de beste manier bewaren.

Dit vind je misschien ook interessant

Ga naar de inhoud