Tips

Alles wat je wil weten over witte asperges

Witte asperges met verse kruiden, citroen en ei

Vandaag nemen we je mee op een culinaire reis vol informatie en smaak, waarbij we ons focussen op het koninklijke ingrediënt: witte asperges. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over deze sappige, smaakvolle groente en krijg toegang tot enkele eenvoudige en verrukkelijke recepten!

Witte asperges zijn seizoensgebonden groenten die vooral in de lente op hun best zijn. Witte asperges zijn maar beperkt vers verkrijgbaar. Het aspergeseizoen loopt traditioneel van eind april tot 24 juni.

Ook belangrijk om te weten is dat er voor en in het oogstseizoen voor asperges geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen wordt dat in een minimale hoeveelheid gebruikt en alleen wanneer het echt nodig is. Omdat de middelen na het oogstseizoen gebruikt worden komen deze niet in aanraking met de asperges zelf. Hierdoor zijn asperges één van de schoonste groenten die er in Nederland zijn.

Het is wel altijd verstandig om de versheid van de asperges te controleren. Dit doe je door te voelen: als de asperges stevig aanvoelen, niet slap of buigzaam zijn, dan zijn ze vers. Ook kijken is belangrijk: de koppen van de asperges moeten gesloten zijn en een glad oppervlak hebben. Als de koppen er verlept of uitgedroogd uitzien, kun je de asperges beter laten liggen. Verse witte asperges moeten daarnaast een heldere, glanzende witte kleur hebben zonder tekenen van vergeling of verkleuring.

Ten slotte ruik je ook nog even voor je de asperges koopt: verse asperges moeten een aangename, lichte geur hebben die kenmerkend is voor hun versheid. Vermijd asperges met een muffe of onaangename geur, wat een teken kan zijn van bederf.

Witte asperges zijn niet alleen heerlijk; ze zitten ook boordevol essentiële voedingsstoffen. Zo hebben ze een rol bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het ondersteunen van een sterk immuunsysteem en het leveren van een scala aan vitamines. Witte asperges zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur (vitamine B9), en verschillende mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer.

Ook in een gezond voedingspatroon zijn witte asperges uiteraard goed te eten. Dit geldt overigens voor alle groenten! Witte asperges zijn relatief laag in calorieën en koolhydraten en bevatten flink wat vezels. Zolang je de asperges niet in een vette botersaus drenkt zijn ze hartstikke gezond.

Witte asperges schillen

Als je witte asperges wil kopen, dan kun je binnen het aspergeseizoen op veel plekken terecht. In de supermarkt, online of bij lokale boeren. Zelf koop ik ze het liefst lokaal bij een boer. Hierbij let ik op de stevigheid, textuur, kleur en geur, zoals ik eerder al beschreef.

Eenmaal een bundel asperges in huis ga je ze voorbereiden. Spoel de asperges grondig onder koud stromend water om eventueel vuil of zand te verwijderen. Schud ze voorzichtig om overtollig water af te schudden. Witte asperges hebben vaak een harde buitenste schil die je moet schillen voor een zachtere textuur. Gebruik een dunschiller en leg de asperge plat op een snijplank. Begin net onder de kop en schil naar beneden, weg van de kop. Herhaal dit rondom de asperge, waarbij je de schil gelijkmatig verwijdert. Ook het houtachtige uiteinde van de asperge snijd je af.

Er zijn veel verschillende manieren om witte asperges te bereiden. De klassieke manier is koken, maar je kunt ze ook wokken, bakken, grillen en roosteren. Je kunt trouwens de hele asperge gebruiken! Van de schillen en afsnijdsels kun je een heerlijke soep maken, terwijl je van gekookte asperges een aspergesalade maakt. Gewokt kun je ze heerlijk verwerken in een pasta met garnalen. Ook kun je een zalige plaattaart met witte asperges, ham en ei maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Als je asperges wil koken, dan breng je een ruime pan met gezouten water aan de kook. Voeg de voorbereide asperges toe en kook ze tot ze gaar zijn. Witte asperges hebben over het algemeen een langere kooktijd nodig dan groene. Test de gaarheid door er met een vork in te prikken; ze moeten zacht maar nog stevig zijn.

Witte asperges

Witte asperges kun je heel eenvoudig in de koelkast bewaren. Verse witte asperges kun je inwikkelen in een vochtige schone theedoek. Dan zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dat het aspergeseizoen niet heel lang duurt hoeft je er niet van te weerhouden om ook daarna nog gerechten met asperges te maken. Je kunt asperges goed invriezen als je ze zorgvuldig schilt. Verpak ze in een luchtdicht zakje en leg ze in de vriezer, je kunt ze zeker drie maanden bewaren! Vanuit de vriezer kun je de asperges direct koken, zonder ontdooien.

Schil de asperges niet voordat je ze bewaart. Het is het beste om ze pas te schillen vlak voordat je ze gaat bereiden, omdat geschilde asperges sneller uitdrogen. Ook kunnen asperges geuren absorberen. Bewaar ze daarom niet samen met sterk geurende voedingsmiddelen zoals uien of knoflook om te voorkomen dat de smaak van de asperges wordt beïnvloed.

Zelf drink ik geen alcohol, maar ik heb wel voor je uitgezocht welke wijnen er goed samen gaan met gerechten met witte asperges.

Sauvignon Blanc: Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij asperges. De citrusachtige tonen vullen de frisheid van de asperges aan.
Chardonnay: Kies voor een niet al te zware, ongekruide Chardonnay. Het subtiele karakter kan mooi samengaan met de asperges.
Grüner Veltliner: Een wijn zoals Grüner Veltliner heeft vaak een peperige toets en frisse zuren die goed samengaan met asperges, vooral bij gerechten met vinaigrette.

Vermijd te zware rode wijnen of wijnen met een uitgesproken houtlagering, omdat deze de subtiliteit van asperges kunnen overweldigen. Citrusachtige, minerale en bloemige tonen in wijnen kunnen goed passen bij de natuurlijke smaak van asperges. Zorg ervoor dat de wijn of drank goed gekoeld is, vooral bij gerechten met koude asperges.

Kortom, het is bijna zover! Het aspergeseizoen staat voor de deur! Hopelijk heeft dit blog je geholpen om meer te weten te komen over witte asperges, gezondheidsvoordelen en praktische tips voor aanschaf en bereiding.

Onthoud dat witte asperges niet alleen een smaakvolle toevoeging zijn aan je menu, maar ook een gezonde keuze met heel veel gezonde voedingsstoffen. Met hun beperkte beschikbaarheid en de kunst om ze optimaal te bereiden, zijn witte asperges echt een mooi ingrediënt dat de aandacht verdient.

Geniet van het aspergeseizoen en proost op heerlijke momenten aan de eettafel!

Dit vind je misschien ook interessant

Ga naar de inhoud